Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

CJ113043

Een sage (mondeling), dinsdag 20 augustus 1974

Hoofdtekst

Der wienen trije jonge bazen, dy hienen de pik yn op har doomny. Hja sprutsen mei elkoar ôf, hja soenen dy sneins nei tsjerke ta en dan soe ien fan har de doomny, wylst er stie to preekjen mei in stien smite. Doomny dy seach har dêr sitten en ûnder 't preekjen priizge er har, dat se yn 'e tsjerke wienen (hwant hja kamen der oars noait). Doe sei de iene fan dy jonge bazen tsjin 'e oare: "Toe, dû mast nou smite."
Mar hy koe net, syn earm wie machteloas. De beide oaren koenen ek net, dy hienen ek gjin macht yn 'e earm, doe't se smite soenen.
Doe seinen se: "Aenst mat er oer de draei en as er dêr aenst op is, dan draeije wy de draei ôf, dan falt er yn 'e feart en dan forsûpt er."
Mar doe't se de doomny oankommen seagen wie dy ynienen net mear allinnich. Oan wjerskanten wie ien njonken him. Doe doarsten se de draei net ôf to draeijen. De doomny waerd fan God biskerme.

Onderwerp

VDK 0770A* - De engelenwacht    VDK 0770A* - De engelenwacht   

sinVDK 0770A* - Die Engelwache    sinVDK 0770A* - Die Engelwache   

Beschrijving

Drie ongelovige deugnieten die een hekel aan de dominee hebben spreken af dat één van hen tijdens de preek een steen naar de dominee zal werpen. Als de dominee de drie kameraden - geen kerkgangers - prijst om hun aanwezigheid, spoort een van de vrienden de uitverkoren maat aan de steen te werpen. Het lukt de jongen echter niet omdat hij plotseling een lamme arm heeft. Ook zijn vrienden kunnen om ditzelfde euvel de steen niet wegwerpen. Als ze daarop besluiten de dominee op te wachten teneinde hem in het water te duwen, zien ze de dominee naderen met aan weerskanten een begeleider. De twee begeleiders zijn beschermengelen die door God gezonden zijn om de dominee voor onheil te behoeden.


Bron

Collectie Jaarsma, verslag 1130, verhaal 43 (archief MI)

Commentaar

20 augustus 1974
De engelenwacht

Naam Overig in Tekst

God    God   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21