Een mop (mondeling), maandag 12 september 1977

Hoofdtekst

Der siet in Rus yn in fleantúch mei in Amerikaen en in Nederlander. De Rus skepte op. Hy sei: "By ús binne se hwat mâns. Dêr is ien, dy mist syn hân, en dy is kampioen diskuswerper."
De Amerikaen seit: "Dat is neat. Der is by ús ien, dy hat de foet der ôf en dy is kampioen hordeloper."
"Nou," sei de Nederlander, "by ús is ien, dy ha se de kop der ôf slein, reade koal der wer op set en dy is wer minister." (Dat is de Ûle.)

Beschrijving

Een Rus schept in het vliegtuig op tegen een Amerikaan en Nederlander. Hij beweert dat een Rus die een hand mist kampioen diskuswerpen is. De Amerikaan wimpelt de Rus af en vertelt dat een landgenoot van hem die maar één voet heeft kampioen hordelopen is. De Nederlander doet ook een duit in het zakje: in zijn land hebben ze een minister de kop afgeslagen en een rode kool op de romp gezet. Na zijn onthoofding functioneert de man nog steeds als minister. (Het gaat om Den Uyl.)

Amerikaan    Amerikaan

Amerikaen    Amerikaen