Een mop (mondeling), zaterdag 12 mei 1979

Der gongen ris trije poepen nei Fryslân ta. Se woenen de Fryske Tael leare.
Doe kamen se twa manlju foarby. De iene sei tsjin 'e oare: "Sjoch, trije poepen."
De iene poep ûnthâldde dy wurden en sei hyltyd mar: "trije poepen." Doe kamen se in boer foarby, dy wie oan 't melken. "Òm, kou", sei er. Doe sei de twade poep: "Dat wil ik onthouden: om, kou." Doe kamen se by in timmerman lâns, dy wie oan 't timmerjen by in hûs. Hy brûkte it sjitlead, seach der by lâns en sei: "Dat is rjocht." Doe sei de trêdde poep: "Dat onthoud ik: Dat is rjocht."
Doe wie der ien formoarde. De plysje tocht: dat kinne dy trije fremde mannen wolris dien ha.
Hy frege de earste: Hwa hat him formoarde.
De earste antwurde: "Trije poepen."
"Hwerom ha jim dat dien?" frege er de twade.
De twade sei: "Om kou."
"Dan moatte jimme alle trije de deastraf ha", sei de plysje.
"Dat is rjocht", sei de trêdde.

AT 1697 - "We Three; For Money"    AT 1697 - "We Three; For Money"

ATU 1697 - “We Three; For Money.”    ATU 1697 - “We Three; For Money.”

Beschrijving

Drie Duitse hannekemaaiers - ook wel 'poepen' geheten - komen naar Friesland om de Friese taal te leren. Als er een man voorbij komt die 'Kijk, drie poepen' zegt, besluit de eerste poep dat 'drie poepen' goed te onthouden. De tweede poep knoopt de woorden van een boer die zijn koe melkt goed in zijn oren 'Om, kou'. De derde poep hoort een timmerman 'Dat is recht' zeggen en blijft deze woorden herhalen. Kort daarop wordt er een moord gepleegd. De politie verdenkt de drie vreemdelingen en besluit hen te ondervragen. De agent vraagt de eerste poep 'Wie heeft hem vermoord?' en de poep antwoordt 'Drie poepen'. Als de agent te tweede vraagt waarom, antwoordt die 'Om koe'. Als de politieagent hierop besluit dat de drie mannen de doodstraf moeten hebben, besluit de derde poep 'Dat is recht'.

"We Three; For Money"

Fryske Tael    Fryske Tael