Een mop (mondeling), donderdag 17 mei 1979

Hoofdtekst

Der wie ris in boer op 'e merk. Hy praette mei in koopman, dy woe biweare, dat oeral de man baes wie. De boer woe dat net leauwe. Hy sei: Dêr forwedzje ik myn twa bêste hynders om. Doe't er thús kaem, sei er tsjin 'e feint: "Span de twa bêste hynders foar de wein, de wite en de swarte en laed 20 geiten boppe op 'e wein. Doe sei er: Nou rydstû it doarp yn en dû giest nei allerhande hûzen ta. En ast nou in plak fynst, dêr't de man baes is, dan krije se dêr ien fan 'e hynders, mar is de frou baes, dan krije se in geit."
De feint gong op stap. Hy sutele troch 't doarp. Op 't lêst hie er noch 1 geit en de beide hynders. Doe kaem er by de doar fan in hûs. Hy frege: "Hwa is hjir baes?"
Doe sei de man: "Ik."
Doe sei de feint tsjin him: "Dan krije jo in hynder. Siz mar hokker fan 'e beiden jo ha wolle."
"De wite", sei er.
Dêr kaem de frou oanrinnen, mei de earms oerinoar. Dy sei tsjin 'e man: "Dû mast de swarte nimme; de wite hat fierstofolle struijen noadich."
Hy sei: "Dû hast gelyk."
Mar de feint dy sei: "Jo krije in geit."
Hy kaem mei de beide hyns werom. De boer hie de weddenskip woun.

AT 1366A* - Search for Husband in Command    AT 1366A* - Search for Husband in Command

ATU 1375 - Who Can Rule his Wife?    ATU 1375 - Who Can Rule his Wife?

Beschrijving

Een boer die zeker is dat de vrouwen overal de baas zijn gaat een weddenschap aan met een koopman die er een tegengestelde mening op nahoudt. De boer stelt zijn twee beste paarden in het vooruitzicht als de koopman het tegendeel zal kunnen bewijzen. Thuis stuurt de boer direct zijn knecht weg met een wagen met twee prachtige paarden ervoor en twintig geiten. De knecht moet met de wagen vol geiten de huizen langstrekken. Bij ieder huis moet hij informeren of de man of de vrouw de baas is. Als het de vrouw is, krijgt ze een geit. Als het de man is, krijgt hij een van de paarden voor de wagen. In de meeste huishoudens blijkt de vrouw de broek aan te hebben en de knecht raakt al aardig door zijn geitenvoorraad heen. Een stoere boer verzekert de knecht echter dat hij de baas is en de knecht laat hem een paard uitzoeken. De boer laat zijn keus vallen op het witte paard. Even later komt de boerin op een holletje aanrennen omdat ze vindt dat haar man het zwarte paard moet nemen. De boer stemt gelijk met het voorstel van zijn vrouw in. De knecht trekt de conclusie dat ook in dit huis de vrouw het voor het zeggen heeft en spant het paard weer voor de wagen. Hij laat wel een geit achter voor de vrouw. De boer wint de weddenschap.

Search for Husband in Command