Een mop (mondeling), maandag 17 september 1979

De gemeenteried fan Koudum hâldde in forgadering.
't Wie yn 'e winter, dat dêr wie in goed fjûr op 'e hurd. Mar dat bigoun sa hyt to wurden, dat de iene nei de oare die de jas út. Mar 't waerd noch hiter. Op 't lêst switten se allegearre as in oandrager.
"Hwat matte wy hjir oan dwaen", sei de iene tsjin 'e oare. Doe sei der in gochumen-ien: Der kâlde turf omhinne lizze. "Ja," sei de burgemeester, "koud om."
Doe ha se dat dien, en dat holp wol eefkes, mar in skoftsje letter, doe't dy turven bigounen to brânnen, waerd it noch folle hiter as earst. Doe ha se de forgadering mar opheven.
Mar it plak hat dêrfan de namme Koudum krige.

AT 1325A - The Fireplace Gives too Much Heat    AT 1325A - The Fireplace Gives too Much Heat

ATU 1325A - The Fireplace Gives Too Much Heat.    ATU 1325A - The Fireplace Gives Too Much Heat.

Beschrijving

De gemeenteraad van Koudum krijgt het tijdens een vergadering zo heet dat een raadslid voorstelt de hitte te temperen door koude turfblokken om het vuur te leggen.De burgemeester stemt hiermee in: 'Ja, koud om'. Als het kort daarop nog warmer wordt, wordt de vergadering gesloten. Het dorp draagt sinds dit voorval de naam 'Koudum'.

17 september 1979
The Fireplace Gives too Much Heat en TM 2601 Hoe het dorp (de stad, heuvel, het stuk land) aan z'n naam is gekomen

Koudum    Koudum