Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

SPORDS50 - 50. SPOOKHUIZEN

Een sage (boek), (foutieve datum)

Hoofdtekst

50. SPOOKHUIZEN
In 1918 zag in Den Haag een ingenieur in slapeloze nachten zijn kamerdeur door onzichtbare handen openen en sluiten. Zo nu en dan werd hij zelfs aan zijn haar getrokken om hem te laten voelen dat hij niet droomde. De ingenieur liet zich geen schrik aanjagen; hij nam de geest op de koop toe. Noch dansende lichten, die over de treden van de trap huppelden, noch somber geklop aan de binnenkant van kasten, verdreef hem uit zijn riante woning in de Schelpenbuurt.
Omstreeks 1940 was men voor korte tijd weer een spookhuis rijk in de Engelenburgstraat. Op het traditionele middernachtelijk uur hoorde men geklop, zonder dat men kon nagaan waar het geluid precies vandaan kwam. Enkele agenten wachtten nachtenlang geduldig, als katers die een muis willen verschalken, op deze klopgeest, maar hij bleef onzichtbaar, hoewel niet onhoorbaar. Ten slotte hief men de spookpatrouille maar op en schreef de geest als ongevaarlijk af.
Anderhalve eeuw geleden was het huis Ockenburg bij Rijswijk berucht om zijn spookverschijningen en in die tijd zou men ook voor geen goud hebben durven overnachten in de oude pastorie te Schipluiden.
(Den Haag, Rijswijk)

Onderwerp

SINSAG 0456 - Der Poltergeist im Hause    SINSAG 0456 - Der Poltergeist im Hause   

Beschrijving

Voorbeelden van huizen met spookverschijningen.

Bron

J.R.W. Sinninghe: Spokerijen in Rijnland, Delfland en Schieland. Sagen, legenden en volksverhalen, veelal uit de volksmond opgetekend. Zaltbommel 1977. p. 58

Commentaar

Der Poltergeist im Hause

Naam Overig in Tekst

Schelpenbuurt    Schelpenbuurt   

Naam Locatie in Tekst

Den Haag    Den Haag   

Rijswijk    Rijswijk   

Engelenburgstraat    Engelenburgstraat   

Ockenburg    Ockenburg   

Schipluiden    Schipluiden   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:20