Een sprookje (mondeling), vrijdag 06 oktober 1972

Hoofdtekst

Der wie in boer, dy moest fan 'e plaets. De rintmaster hie dat bioardere. Dat wie de lânhearre goed, dy liet altyd alles oan 'e rintmaster oer. Mar de boer seach rare sneu; dy woe graech op 'e plaets bliuwe. Dêrom stjûrde hy in brief nei de lânhearre ta, dat er sa graech op 'e plaets bliuwe woe, of dat net skikt wurde koe.
De lânhearre hie de boer noch noait in kear sjoen. Hy skreau werom, de boer koe op 'e plaets bliuwe ûnder dizze bitingst. Hy moest by him komme en de folgjende fragen biandere kinne.
1 Hoefolle stjerren sitte der oan 'e loft?
2 Hwat is it middelpunt fan 'e wereld?
3 Neam my in ding sûnder bigjin en sûnder ein.
4 Siz my myn gedachten.
Doe't de boer dat lêsde wied er sa mismoedich as 't mar koe. Hy fortelde oan 'e frou en 'e húsgenoaten hwat de lânhearre skreaun hie. "Nou binne wy totael forlern", sei er. "De man hat ûnmooglike eisen steld."
"Hwat mat der dan gebeure?" frege de feint.
Doe fortelde de boer him de ynhâld fan 'e fragen.
Doe sei de feint: "Dat is net sa slim. Lit my der mar mei oanpiele. Ik sil wol nei de lânhearre ta."
De lânhearre forwachte de boer nei tije dagen. De feint kom by him.
De lânhearre die syn earste fraech: "Hoefolle stjerren sitte der oan 'e loft?" De feint sei: "In almachtich great getal yn 'e miljoenen en miljarden. As mynhear it net leauwe wol, tel it dan mar nei."
Doe sei de lânhearre: "Hwat is it middelpunt fan 'e wereld?"
De feint antwurde: "Wy stean presys op 't middelpunt fan 'e wereld. Asjublyft, mjit mar nei." En hy joech syn tûmstok oan 'e lânhearre, dy't er meinom hie.
Doe frege de lânhearre: "Kinne jo my in ding neame sûnder bigjin en sûnder ein?"
"Jawol," sei de feint, "in naedloaze keatsebal."
"En hwat binne myn gedachten?" frege doe de lânhearre.
De feint sei: "Jo tinke, dat it de boer is, dy't foar jo stiet, mar 't is de feint."
De feint hie alle fjouwer fragen goed biantwurde en de boer koe op 'e plaets bliuwe.

Onderwerp

AT 0922 - The shepherd substituting for the priest answers the king's questions    AT 0922 - The shepherd substituting for the priest answers the king's questions

ATU 0922 - The Shepherd Substituting for the Clergyman Answers the King’s Questions.    ATU 0922 - The Shepherd Substituting for the Clergyman Answers the King’s Questions.

Beschrijving

Een boer mocht op zijn boerderij blijven als hij vier vragen van de rentmeester kon beantwoorden. De knecht zei dat hij de antwoorden wel wist, en ging naar de rentmeester.Hij antwoordde de eerste drie vragen goed, en de laatste vraag was wat de rentmeester nu dacht. Toen zei de knecht dat hij dacht de boer voor zich te hebben, maar dat hij de knecht was. Toen mocht de boer blijven.

The shepherd substituting for the priest answers the king's questions