CBOEK195 - Tooverappelen

Een sage (brief), woensdag 14 maart 1894

Tooverappelen

Oude vrouwen kunnen met kinderen zoo als wij weten zeer veel werk maken door ze te streelen over hunne hoofden als anders[z]ins. Hiermede moet men zeer voorzichtig zijn, want dit is meestentijd de voorbode van eene betoovering. Ook moet men uiterst voorzichtig zijn, wanneer zij de kinderen appelen geven, ze niet dadelijk op te laten eten, maar ze eerst een dag of wat zorgvuldig in een pul of pot te bewaren op een kas[t] of kabinet, daar het zeer veel voorgekomen is, dat ze in een pad zijn veranderd. Wanneer ze nu dadelijk opgegeten worden, dan worden ze ongetwijfeld levend van binnen en konden er niet van genezen worden dan door een heksenmeester. Het meest moest daarvoor dienen een Leidschen melkboer, welke dan in een grooten mantel met een soort huilebalk op het hoofd bij den ongelukkigen verscheen om deze te genezen, hoewel ik hem nooit heb gezien.

Onderwerp

SINSAG 0586 - Von Hexe empfangene Äpfel verwandeln sich in Kröten    SINSAG 0586 - Von Hexe empfangene Äpfel verwandeln sich in Kröten

Beschrijving

Oude vrouwen betoveren kinderen door over hun hoofd te strijken of door het geven van een appel. Daarom moet je hem eerst bewaren om te zien of hij in een pad verandert. Anders kon alleen een heksenmeester je genezen.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

Von Hexe empfangene Äpfel verwandeln sich in Kröten