BOEKV162 - Van menschen die de zwarte kunst verstonden. E.

Een sage (tijdschriftartikel), 1901

Van menschen die de zwarte kunst verstonden. E.

Een boerenknecht in de Purmer was erg lui. Als hij op het land was, deed hij zoo goed als niets. Hij moest misten (1), maar na twee dagen kon-je niet zien dat hij gevorderd was. Hij kreeg natuurlijk een standje van den boer, maar hij zei: "Het werk zal wel afkomen." En ja, den volgenden dag lei alle mist omwijd over het land. "Van zulke rarigheid hou ik niet," zei de boer. "Mij goed," zei de knecht; en den anderen dag lag alles weer op een hoop. Die knecht kon kollen, weet je; maar de boer joeg hem weg.

1. den mest over het land verspreiden.

SINSAG 0750 - Andere Zauberei.    SINSAG 0750 - Andere Zauberei.

Beschrijving

Een luie boerenknecht krijgt van de boer te horen dat hij moet opschieten met het bemesten van het land. Aangezien de knecht een kol is, slaagt hij erin in één dag alles te bemesten. De boer zegt dat hij niet van zulke kunsten houdt. De volgende dag ligt alle mest weer op een hoop. Hierop wordt de knecht ontslagen.

G.J. Boekenoogen 'Nederlandse sprookjes en vertelsels' in: Volkskunde 19 (1907-1908), p. 234 N°121E

Andere Zauberei