N°3.90. Duivel springt door raam en men kan er geen nieuwe ruit meer inzetten
In een herberg in Weert is de duivel ook es binnen geweest. De eerste keer dat ie binnenkwam, was 't door een raam. De herbergier ging de pastoor roepen om 't huis te laten overlezen. Van de duivel heeft men nooit meer iets gezien, maar toen men een nieuw venster wilde inzetten, brak 't terstond weer. Na een tijdje kwam er een pater voorbij, aan wie men 't geval uitlegde. Die overlas toen ook 't huis en toen kon men een nieuw venster inzetten.

Onderwerp

SINSAG 0892 - Das Loch in der Wand; kann nicht geschlossen werden: Teufel flog durchs Loch.    SINSAG 0892 - Das Loch in der Wand; kann nicht geschlossen werden: Teufel flog durchs Loch.

Beschrijving

Duivel springt door het raam, nieuw ingezette ruit breekt meteen, ondanks overlezen door pastoor. Na overlezen door pater blijft de ruit heel.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Nederlands Limburg, Utrecht [etc.] 1981, p. 77

G303.16.14 - The devil exorcised.    G303.16.14 - The devil exorcised.

Commentaar

Thomas Daniëls, Onderzoek naar de sagenmotieven in Budel, Maarheze, etc., Leuven (KU), sept. 1965, N°708

Weert    Weert

Weert    Weert