DRONTEN04

Een personal narrative (mondeling), donderdag 17 juli 2003

Telefoongesprek met Robert Boerman
Terug bij de auto bel ik mobiel naar Robert Boerman, of hij vandaag nog ergens naartoe gaat.
Robert zegt dat hij vandaag gelukkig een rustige dag heeft. Hij vertelt dat het de afgelopen dagen een gekkenhuis was. Hij vraagt wat ik van de graancirkel vind. We komen te spreken over het Vodafone-logo. Hij vertelt dat hij enerzijds altijd een negatief gevoel heeft over graancirkels in de Flevopolder: hij voelt meestal vantevoren al dat het niets is (dit i.t.t. de graancirkel in bijv. Wilhelminaoord, waar hij meteen een positief gevoel over had). Ik vraag of dat komt omdat de Flevopolder nieuw land is, maar dat is het volgens Robert niet. Het logo vindt hij vreemd, maar hij ziet wel een connectie met de vreemde hart-met-pijl-graancirkel vorig jaar in Stadskanaal. Kennelijk kunnen 'hogere machten' zich nu ook gaan bedienen van menselijke symboliek. [N.B.: het Vodafone-logo zou bij uitstek als een symbool van draadloze communicatie kunnen worden geïnterpreteerd]. Verder vertelt Robert dat Jan Willem een leylijnen heeft gevonden die precies langs de punt van de 'druppel' of 'komma' gaan. Wat dat betreft is er toch iets vreemds aan de hand. Robert stelt mij voor om de volgende keer tegelijk met hem en Jan Willem op onderzoek te gaan. Ik beloof volgende week te bellen en net als ik mijn eigen mobiele nummer wil doorgeven, is de accu van mijn mobiele telefoon leeg (de wraak van Vodafone voor mijn KPN-abonnement?). Dat is verrassend snel, aangezien ik de batterij gisteravond nog opgeladen heb (thuis was overigens het opladen in 'no time' weer gebeurd). Er worden wel vaker problemen met mobiele telefoons (en digitale camera's) vastgesteld in graancirkels: het ene moment zijn ze vol, het volgende moment leeg. In mijn geval was de telefoonbatterij in de graancirkel nog helemaal vol, en na enkele momenten bellen buiten de cirkel leeg.

Lelystad
Ik rij vervolgens langs de landerijen in Lelystad, over de Lisdoddeweg, waar al twee jaar achtereen graancirkels zijn aangetroffen op de akkers van boer Pleun Piek. Ditmaal zie ik geen graancirkels liggen. Sommige graanvelden hebben wel windschade opgelopen, mogelijk gisteravond en -nacht.

Tweede telefoongesprek met Robert Boerman
Ik bel Robert nog een keer terug en meld hem over de lege batterij van mijn telefoon. Hij besluit dit detail op de nemen in zijn internet-verslag. Ik beloof contact te houden om bijvoorbeeld volgende week een keer gelijktijdig met hem een graancirkel te bezoeken. Robert vertelt dat hij nog door een visser is gebeld over de nacht dat de graancirkel in Dronten is ontstaan. De visser, die 's nachts heeft staan vissen, heeft in die nacht gedurende twee perioden een hond horen blaffen.

TM 6002 - Cirkels in het graan    TM 6002 - Cirkels in het graan

Beschrijving

Onderzoeker Robert Boerman heeft over het algemeen weinig positieve gevoelens ten aanzien van graancirkels in de Flevopolder. Hij is ook ambivalent ten aanzien van de graancirkel in Dronten, met het Vodafone-logo. Niettemin zijn er wel leylijnen gemeten. De symboliek van de graancirkel is vreemd, maar sinds vorig jaar zou men ook kunnen veronderstellen dat 'hogere machten' zich ook bedienen van menselijke symboliek. Een visser heeft de bewuste nacht tweemaal een hond horen blaffen. Terwijl de mobiele telefoon van de verteller in de graancirkel nog vol was, was de batterij er even buiten na korte tijd bellen helemaal leeg.

veldwerk Dronten, 17 juli 2003

Cirkels in het graan