ZEEUW028 - Ossaart

Een sage (boek), 1921 - 1930

Ossaart

Te Sluis zeggen de kinderen dat Osgaard in de bodemlooze Stierkreek tusschen de stad en Heille woont. Overdag was het al niet veilig bij de kreek, maar 's avonds moest je er heelemaal niet komen. Dan kon je er zeker van wezen, dat Osgaard ineens achter je liep, op je nek sprong en je neerdrukte, zoodat je geen lid kon verroeren. Het was een ruig monster met een dikke kop en akelige oogen.
Als je dan toch voorbij de Stierkreek moest, dan was het 't beste, rustig door te spreken, alsof je niet wist, dat hij op je loerde; en als je alleen was, zacht te zingen.
Maar stellig was het mis als je "Osgaard" riep. Dan kwam hij dadelijk voor den dag en je kon hem dragen tot het weer licht werd.
(De weg ging dwars door de kreek heen, en Osgaard was boos op de menschen, die zijn gebied door den dam in tweeën gedeeld hadden.)

SINSAG 0252 - Plagegeist lässt sich tragen    SINSAG 0252 - Plagegeist lässt sich tragen

Beschrijving

In de buurt van Sluis spring de Osgaard op je nek en drukt je neer; het beste kon je dan rustig spreken of zacht zingen. Roep hem nooit bij naam, want dan moet je hem dragen.

J.R.W. en M. Sinninghe: Zeeuwsch sagenboek. Zutphen 1933, p. 30

Plagegeist lässt sich tragen & SINSAG 0251 Plagegeist kommt, als man ihn ruft (seinen Ruf nachahmt)