ZEEUW151 - Tooverboeken

Een sage (boek), 1916 - 1925

Tooverboeken

Eens kwam een man uit Lamswaarde te weten, dat zijn vrouw een heks was. Dat was 'n schrik voor dien vent. Hij ging direct den pastoor raadplegen. Die zei: "Als je maar te weten kunt komen, waar ze het boek verbergt, waaruit ze al haar tooverkunsten leert, dan zijn we spoedig geholpen."
Na dagen en dagen meende de man iets gevonden te hebben. Hij stak een Paaschnagel onder den stoel van zijn vrouw. Toen ze lont begon te ruiken, was het al te laat. Ze wilde zich nog losrukken, maar nee hoor, ze zat er op vastgekleefd.
Woedend riep ze uit: "Als je dat ding er niet uithaalt, dan laat ik je vastgenageld staan." De man stoorde zich echter niet aan haar bedreigingen, maar vroeg haar, waar ze d'r tooverboek verborgen had
"Nooit" riep ze, "nooit zul je dat te weten komen " Toen haalde hij wat houtblokken, om het vuur feller te doen branden, en onder het sakkeren van de heks door, zei hij: "Ziezoo, wijfke, als je 't me niet aanwijst, dan zal ik je braden." Hij liet tevens den pastoor roepen, die onmiddellijk kwam, en omdat hij d'r het vuur zoo na aan de schenen had gelegd, deelde ze hem, nolens volens, haar geheim mee.
De pastoor greep het boek en wierp het in de vlammen, waar 't verteerde. Ondertusschen begon hij te bidden, met zulk een vuur dat er aan ieder haar een zweetdruppel hing. Met zijn gebed won hij het. De toovermacht van de vrouw was gebroken.
Het arme wijf was er den pastoor en haar man dankbaar genoeg voor.

Onderwerp

SINSAG 0646 - Hexe erkannt. Sie kann nicht aufstehen, weil ein Nagel der Osterkerze unter den Stuhl gesteckt ist.    SINSAG 0646 - Hexe erkannt. Sie kann nicht aufstehen, weil ein Nagel der Osterkerze unter den Stuhl gesteckt ist.

Beschrijving

Een man verdenkt zijn vrouw van hekserij, gaat naar de pastoor en krijgt het advies te ontdekken waar haar toverboek is. Hij legt een paasnagel onder de stoel van zijn vrouw en ze kan niet meer opstaan. De man eist van haar het toverboek, stookt het vuur hoger op en laat de pastoor komen. Ze moet de plek van het boek bekend maken en de pastoor werpt het in de vlammen, daarbij zo vurig biddend, dat aan elke haar een zweetdruppel hangt, maar het wijf is verlost.

J.R.W. en M. Sinninghe: Zeeuwsch sagenboek. Zutphen 1933, p. 137-138

voor 1926
Hexe erkannt. Sie kann nicht aufstehen, weil ein Nagel der Osterkerze unter den Stuhl gesteckt ist & SINSAG 0753: Zaubermacht gebrochen; Geistlicher verbrennt Zauberbuch.
L. M. de Keyser, in: Buiten, 13 Maart 1926.

Lamswaarde    Lamswaarde