DVTEX802 - Het mysterie Wardenier en de brandstofloze motor

Een broodjeaapverhaal (internet), woensdag 26 november 2003

RVU's RADIODOCUMENTAIRE
Het mysterie Wardenier en de brandstofloze motor
In de herfst van 1934 baarde een eenvoudige boerenzoon uit Steenwijkerwold opzien door een motor te laten draaien, die - zoals hij het zelf aangaf - "een omwenteling zou brengen in de voortbeweging". Hij was de uitvinder van de brandstofloze motor.
De 21-jarige Johannes Wardenier is wekenlang voorpaginanieuws geweest. Zijn motor zou worden geproduceerd in Wolvega. "De werkloosheid zal halt houden. Wardenier heeft een uitvinding gedaan, die mensen en machines weer aan arbeid kan helpen," schreven sommige kranten. De fabriek zou aan 13.000 mensen werk bieden.
Zo ver is het niet gekomen. Wardenier werd plotseling opgenomen in een psychiatrische inrichting. De behandelende professor verklaarde hem echter "normaal" en stuurde Wardenier weer naar huis. Op dat moment begint het mysterie dat tot op de dag van vandaag onopgelost is gebleven. Bij thuiskomst hoorde Wardenier dat zijn motor was verdwenen, volgens zijn ouders opgehaald door "enkele heren". De motor is nooit teruggevonden.
Wardenier vertelde in 1959 over zijn opname: "In een auto van Philips en met mensen van Philips werd ik naar de kliniek gebracht." Wardenier leefde na zijn opname in betrekkelijke weelde. Hoefde niet meer te werken, kocht dure pakken, rookte sigaren en reed auto. In 1960 is Johannes Wardenier op 47-jarige leeftijd overleden. Hij werd begraven in Kerkbuurt, bij Steenwijk. En om het mysterie compleet te maken: zijn graf is niet te vinden en wordt niet vermeld in de archieven.
Een programma van Sippy Tigchelaar (Omrôp Fryslan) in het kader van de samenwerking tussen de RVU en de regionale omroepen.

TM 6010 - Het perfecte produkt    TM 6010 - Het perfecte produkt

Beschrijving

Johannes Wardenier heeft de brandstofloze motor uitgevonden. Hij wordt echter voor gek verklaard en door mannen van Philips naar een kliniek gebracht. Als de professor vaststelt dat hij niet gek is en hem weer naar huis stuurt, blijkt de motor te zijn opgehaald door wat heren.

aangetroffen op 26 november 2003
Het perfecte produkt