Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

KEMP161 - Van reuzen en dwergen: De reuzenkuil te Echt

Een sage (boek), 1925

Hoofdtekst

DE REUZENKUIL TE ECHT.

In het Echterbosch ligt een heel grooten kuil. In den tijd, toen het land nog werd bewoond door de reuzen, zou hun koning gaan trouwen. Volgens 's lands gebruik moest hij met zijn aanstaande koningin een eigen woning in den grond graven. De reuzen woonden evenals de alvermannetjes in den grond.
Daar ze hard moesten werken om gauw klaar te zijn, wilde de reus niet veel van babbelen weten. Zij begonnen dan met hun tweeën te graven van den morgen tot den avond en zij hadden al drie, volgens anderen zeven of tien jaar zonder één woord te spreken gegraven, toen er een vogel over hun hoofden voorbij vloog. ,Kijk eens", zei de toekomstige koningin, ,daar vliegt een ekster voorbij." ,,'t Is geen ekster, 't is een raaf", snauwde de koning, ,,werk maar voort!" Toen ze weer drie, zeven of tien jaar hadden gegraven, begon de koningin weer: ,,Ik geloof toch, dat het een ekster was." ,,Kom, kom," zeide de koning, ,je bent me te zeer een babbelaarster, met zulk een vrouw kan ik niet trouwen," Daarmee was het af. De koning van de reuzen is nooit getrouwd en de woning bleef onafgewerkt. Dat is de Reuzenkuil te Echt. De reuzen deden als hun koning, vonden alle vrouwer snapsters en trouwden niet. Zoo stierf het reuzengeslacht in Limburg uit.

Onderwerp

AT 1948 - Too Much Talk    AT 1948 - Too Much Talk   

ATU 1948 - Too Much Talk.    ATU 1948 - Too Much Talk.   

Beschrijving

De koning der reuzen moet met zijn aanstaande koningin een reuzenkuil bouwen als woning. De verloofde mag niet praten onder het werk, want daar houdt de koning niet van. Na zeven of tien jaar graven, begint de koningin toch te kletsen. En weer drie, zeven of tien jaar later weer. De koning wilde niet met een kletskous trouwen en verbrak de verloving. De kuil is nooit afgemaak: die staat nu weer bekend als de Reuzenkuil te Echt. Na hem is het reuzengeslacht uitgestorven.

Bron

Kemp, Pierre. Limburgs Sagenboek. Gebrs van Aelst. Maastricht, 1925.

Commentaar

1925
Dit verhaal is te vinden in het hoofdstuk 'Van reuzen en dwergen'.
Too Much Talk

Naam Overig in Tekst

Reuzenkuil    Reuzenkuil   

Naam Locatie in Tekst

Echt    Echt   

Echterbos    Echterbos   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:20