Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

KEMP176 - Van schatten: De schat als geboortegift

Een sage (boek), 1925

Hoofdtekst

DE SCHAT ALS GEBOORTEGIFT.

In de Capucijnenstraat of Bogaardenstraat te Maastricht woonden een paar fabrieksmenschen, die op de zoogenaamde Groote fabriek van Pierre Regout werkten. De vrouw beviel van een tweeling. Toen de man 's nachts de vroedvrouw naar huis bracht en de kraamvrouw alleen thuis lag, zag zij om twaalf uur plotseling een oud vrouwtje met een gepinde muts -neepjesmuts- op een stoel naast de wieg van de kleinen zitten. Met ontzetting zag zij hoe het oudje zich over de wieg boog, daarna viel zij in zwijm.
Toen de man thuis kwam vertelde zij hem, wat zij gezien had. Hij geloofde het echter niet en zeide, dat het inbeelding was. Bij een volgende bevalling bleef de man thuis bij zijn vrouw achter; nauw had het 's nachts twaalf uur geslagen, of beiden zagen opeens het oude vrouwtje met de gepinde muts, naast de wieg van de pasgeborenen zitten. Zij waren nog niet van hun verbazing bekomen, of het oude vrouwtje wenkte den man al haar te volgen. Hij voldeed aan haar wensch. Het gevolg daarvan was, dat beiden kort daarna de fabriek verlieten, veel eigendom verkregen en van de renten gingen leven.

Onderwerp

SINSAG 0401 - Der verborgene Schatz.    SINSAG 0401 - Der verborgene Schatz.   

Beschrijving

Als een vrouw van een tweeling bevallen is, ziet zij tot haar ontzetting een oude vrouw met een neepjesmuts over de wieg gebogen zitten. De volgende keer als de vrouw bevalt, blijft de man bij haar. Nu zien zij de oude vrouw allebei. De vrouw wenkt het echtpaar om haar te volgen. Het gevolg is dat zij daarna van rente kunnen leven en niet meer in de fabriek hoeven werken.

Bron

Kemp, Pierre. Limburgs Sagenboek. Gebrs van Aelst. Maastricht, 1925.

Commentaar

1925
Dit verhaal is te vinden in het hoofdstuk 'Van schatten'.
Der verborgene Schatz

Naam Overig in Tekst

Groote fabriek van Pierre Regout    Groote fabriek van Pierre Regout   

Naam Locatie in Tekst

Capucijnenstraat    Capucijnenstraat   

Bogaardenstraat    Bogaardenstraat   

Maastricht    Maastricht   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:20