KEMP252 - Van spoken: Het spook op de 'Céramique'

Het spook op de 'Céramique'

In het huis aan de Hoge Barakken te Wijk-Maastricht, waar vroeger een van de directeuren van de Société Céramique woonde, hoorden de echtgenote en de kinderen van de laatste directeur die dat huis bewoonde, en ook de dienstboden, altijd iets over de bovenverdieping lopen. Mevrouw vertelde het aan mijnheer, maar deze gaf daar geen geloof aan, omdat het zich nooit voordeed wanneer hij thuis was.
Op zekere avond ging een van de dienstboden slapen. Zij sliep op een mansarde, die enkel door een luik in het dak verbinding had met de buitenlucht.
Om twaalf uur werd zij plotseling wakker en voelde zij zich met bed en al opgetild en in het midden van de mansarde neergekwakt.
Het meisje zei haar dienst op en na dat voorval drong de directeur aan op bet bouwen van de villa aan de Akerstraat.
Mevrouw bleef echter bij haar mening dat niemand anders het spook was dan een vroegere onder-directeur, die in dat huis had gewoond. 'Herr X,' zei zij maar, 'ist ohne Gott gestorben und der ist's, der kommt zurück.'

Beschrijving

Een vroegere heer van een huis wordt nog altijd gehoord op de bovenverdieping door de huidige bewoners. Op een nacht wordt ook het bed van een dienstbode opgetild en elders in de kamer neergekwakt.
Mevrouw zegt dat 'Herr X' zonder God gestorven is.

Kemp, Pierre. Limburgs Sagenboek. Gebrs van Aelst. Maastricht, 1925