KEMP208 - Van heksen en maren: Het kamrad

Het kamrad

In de jaren dertig van de vorige eeuw woonden er te Houthem broer en zuster, beiden afkomstig uit Arensgenhout. Op zekere dag brak de broer bij bet schoonmaken van de vruchten enige kammen in het houten kamrad van de wanmolen. Gewoonlijk liet hij alles repareren bij de 'rademaker' van zijn ouders te Arensgenhout, daar hij nu evenwel haast had bij het werk, besloot hij het kamrad te laten herstellen bij de 'rademaker' te Houthem.
Op een donkere avond - het was winter - begaf hij zich dan met het kamrad naar de woning van de 'rademaker'. Toen hij aan wilde kloppen, kwam de kat uit het 'kattelook' (kattegat) van de deuren sprong voor hem op de klink. Daarop wilde hij op de ruiten tikken, ook dat belette de kat en wipte voor hem op de vensterbank.
Kwaad geworden, greep hij naar de spaken, die in een bos onder het 'schop' lagen maar, onder, de kat sprong nu juist op de spaak, die hij wilde grijpen om haar af te ranselen.
Dat was hem te machtig. Hij wierp het kamrad op de mestvaalt en maakte zich uit de voeten.
De volgende dag begaf hij zich weer naar 't huis van de 'rademaker' en voordat hij iets had gezegd, riep de vrouw van de 'rademaker' haar man al toe: 'Zie je nu, dat het 't kamrad van..., is, zoals ik je gezegd heb:'
Dit gezegde in verband met het gebeurde van de avond tevoren versterkte hem in de mening, dat de vrouw van de 'rademaker' een heks was, waarvoor ze trouwens ook doorging. Hoe had ze anders kunnen weten dat het zijn rad was, daar hij nooit bij haar man had laten werken?

Onderwerp

SINSAG 0605 - Hexenkatze erscheint im Stall und Haus und verzaubert Menschen und Vieh.    SINSAG 0605 - Hexenkatze erscheint im Stall und Haus und verzaubert Menschen und Vieh.

Beschrijving

Een man wil zijn kamrad laten repareren bij de rademaker. Maar een kat belet hem om naar binnen te gaan. De volgende dag gaat de man er weer heen en de vrouw van de rademakers herkent hem, terwijl hij haar nog nooit gezien heeft. Nu weet de man dat zij de kat is geweest.

Herdruk: ca. 1970

Dit verhaal is te vinden in het hoofdstuk 'Van heksen en maren'.