KEMP337 - Van verkochte zielen: Ridder Riddert

Ridder Riddert

Op een kasteel tegenover Maaseik woonde een ridder, Riddert genaamd, die zo rijk was als de Maas diep. Hij had daarvoor zijn ziel aan de duivel verkocht en het contract met zijn bloed ondertekend. Na zeven jaren zou alles gedaan zijn en dan kon de duivel voor al zijn moeiten en zorgen die de ridder hem veroorzaken zou, diens ziel mee naar de diepte van de hel sleuren.
De ridder besteedde dan ook de tijd die hem gegeven was, om zo goed mogelijk van die weelde te genieten. Hij vierde het ene feest na het andere. ledere nacht straalden de ramen van het kasteel in een zee van licht en de duivel verdiende zich die ziel zuur. Maar gelijk aan alles een einde komt, kwam het ook aan het vrolijke leventje van ridder Riddert.
En nu bekende hij dat hij zijn ziel aan de duivel had verkocht. 'Mijn termijn is verstreken!' zeide bij droevig. 'Klokslag middernacht moet ik hem bij de linde op het Zand ontmoeten. En daarom heb ik het vandaag zo kostelijk laten inrichten, omdat ik weet dat het de laatste keer is, dat ik uw gastheer kan zijn!'
'Dat zult gij niet doen!' riepen de verschrokken disgenoten.
'Ik heb mijn ridderwoord gegeven en ik doe het gestand!' hield Riddert vol.
'Dan zult gij tenminste nog een afscheidsbeker ledigen op Sint-Geerteminne en op Sint-Jansgeleide!' riepen de gasten, die spijt hadden van de mooie ridder en zijn prachtige goederen.
Ridder Riddert dronk nu allen een vaarwel toe en sprong te paard. Even voorbij het dorp Heppener zag hij al vanuit de verte de duivel met het contract in de hand onder de linde staan. Toen Riddert naderbij draafde, begon de zwarte te kermen en te klagen. Hij huilde: 'Als de Hemelse Maagd, die achter u op het paard zit, niet weggaat, kan ik niets met u maken.'
Ridder Riddert keek verwonderd om en zag nu de heilige Gertrudis in haar hemelse glorie. Hij sprong van zijn paard en wierp zich voor de voeten van de heilige, haar belovend zich in de toekomst geheel te wijden aan de dienst van God.
De duivel die wel begreep, dat hij alle hoop op die ziel kon laten varen, scheurde het noodlottige papier in snippers en wierp deze de ridder in het gelaat, waarna hij onder een afgrijselijk gehuil verdween.
Ridder Riddert leefde nog lang in boete en versterving en werd toen hij gestorven was, op het kerkhof achter het koor begraven.
De lindeboom heeft nog honderden jaren na dit voorval daar gestaan. Oude mensen weten zich een schilderij te herinneren dat vroeger in de kerk hing, en waarop het gebeurde bij de lindeboom kunstig was afgebeeld.

Onderwerp

SINSAG 0865 - Die Macht des Gebetes; Teufel kann mit seinem Opfer nicht an einem Betenden vorbeigehen.    SINSAG 0865 - Die Macht des Gebetes; Teufel kann mit seinem Opfer nicht an einem Betenden vorbeigehen.

Beschrijving

Ridder Riddert heeft zijn ziel aan de duivel verkocht en kan zeven jaar in grote weelde feesten. Maar daarna moet hij de duivel bij de lindeboom ontmoeten die hem zal meeslepen naar de hel. Op zijn paard bij de duivel aangekomen, begint de zwarte ineens te huilen: de duivel kan Riddert niet menemen, vanwege de heilige Gertrudis die achterop zijn paard zit. Riddert valt voor haar op zijn knieën en belooft de rest van zijn leven aan God te wijden. De duivel verdwijnt onder afgrijselijk gehuil. Nog honderden jaren heeft de lindeboom er gestaan en er heeft een schilderij met het gebeuren in de kerk gehangen.

Herdruk: ca. 1970

Dit verhaal is te vinden in het hoofdstuk 'Van verkochte zielen'.