Een sage (mondeling), dinsdag 14 november 2006

Hoofdtekst

RK: Hoor je ook verhalen over spoken en geesten...dat ze zeggen van, daar is een huis, waar het spookt?
TN: Ja, dat had ik toevallig laatst weer, maar dat is ook een verhaal dat ook in Ter Laan staat, of in dat boek van Huizinga-Onnekes, geloof ik. Onze oppasser vertelde dat. Die was bij een housewarming-party in Molenrij geweest...Moolnriege. En daar eh..zij...ik vind het een geweldig verhaal, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Die mensen hadden een housewarming-party en om een uur of twaalf kwam daar een oude overbuurman binnen en die begon daar in geuren en kleuren te vertellen dat het in dat huis spookte, want...eh..moet ik me even het verhaal weer geod voor de geest halen...daar heeft een man gewoond die een stiefzoon had, die 'ie mishandelde. En, eh, op een gegeven moment is die man overleden, en hij werd begraven. En terwijl ze met de begrafenisstoet langs het huis kwamen, stond die man boven voor het raam te kijken. Ze hebben hem zie staan, zeg maar, terwijl hij naar z'n eigen begrafenis keek. En dat kwam die man daar dus even plompverloren vertellen, gezellig op een feestje, en daarna, ztttt, was 'ie ook weer weg. Dus iedereen had zoiets van: "Wat ís dit voor man...wat is dit voor verhaal?" En, toen zei ik van: "Ja, ik ken dat verhaal wel, dat staat ook in Ter Laan." Maar die vrienden zijn in de archieven gaan kijken, of ze gegevens konden vinden. En ze zijn wel namen van mensen tegengekomen, en onder andere van een bewoner die een stiefzoon had. Dus...ik vind dat heel intrigerend. Dan denk ik: "Is dat... gaat dat dan inderdaad over die man, gaat daar een verhaal de ronde? En nu blijkbaar doordat Ter Laan het vastgelegd heeft nu ook in grotere kring verteld wordt...?!

Beschrijving

Tijdens een housewarming-party in Molenrij worden de feestgangers om 12uur opgeschrikt door een buurman, die vertelt dat het in het huis spookt. Een man mishandelde zijn stiefzoon, en was tijdens zijn begrafenis in het huis te zien, terwijl hij naar zijn eigen begrafenis keek. Vrienden keken na dit verhaal in de archieven van het huis en vonden ook een man die een stiefzoon had.

Letterlijk afschrift van DAT-opname.

RK: R.A. Koman; TN: Tineke Neyman.