Een sage (mondeling), woensdag 15 november 2006

Hoofdtekst

Ja, dat verhaal moet je wel kennen, denk ik. Dat is het Eilsgat, bij Oudeschip. Dat verhaal is wereldbekend. [...] Boer Eilt die is daar met...
[verteller stopt] [...] Dat is met de ruilverkaveling geweest, twaalf jaar geleden [...], toen hebben ze die kolk, die was al helemaal dichtgegroeid met riet...dat geeft al aan dat-ie helemaal niet diep is, want riet groeit niet in water...'t is maar anderhalve meter. En toen hebben ze 'm uitgebaggerd. En toen...het verhaal, zoals ik 'm gehoord heb hoor...staan er een paar boeren naar te kijken, hoe ze die kolk aan het uitbaggeren zijn en dan komt er een andere boer of de fiets of met de auto aanrijden, die draait z'n raampje zo naar beneden: "Hebbn ze ook wat vonden, hebbn ze...hoet heet-ie...hebbn ze boer Eilt ook vondn, Kees?' 'Nee,' zegt Kees, 'natuurlijk nait jong, dat verhaol is nait waor. Ze hebbn wel wat anders vonden.' 'Wat den jong?' 'Een Canadese jeep.' 'Oh ja?!' 'Ja, en de lampen branden nog!'

Beschrijving

Tijdens het uitbaggeren van de kolk, het Eilsgat, roept een boer of ze boer Eilt hebben gevonden. Ze hebben deze man niet gevonden, maar wel een Canadese jeep, waarvan de lampen nog steeds branden.

Letterlijk afschrift van DAT-opname.

15 november 2006
Vgl. RKOMAGRON0222. In het Eilsgat is volgens het verhaal boer Eilt verdronken met paard en wagen. Elke nacht om twaalf uur komen de paarden met kop boven water.

Eilsgat    Eilsgat

Eilt    Eilt