Hoofdtekst

Nu wert gevraeght/ of men niet eenigh bewijs soude konnen uytvinden/ uyt wat Landt of Landen dat onse hierlandtsche Reusen zijn van daen gekomen? Sal daer op dienen tot bericht/ dat 'et wel soude konnen waer zijn dat eenighe Reusen, van Josua verjaeght uyt den Lande van Canaan/ herwaerts souden ghevlucht zijn/ om in dese quartieren veyligh te leven: maer datse principalijck gekomen zijn uyt de Noortsche Landen/ blijckt uyt dit naervolgende.
Denemarcken, Sweden, Gothia, Noorwegen, Helsingen, Finmarcken, Biarmia, zijn in ouden tijden onfeylbaer/ en sonder tegen-spreken gheweest Nesten van Reusen. Dit ghetuygen alle oude Landt-Historien/ oude vaersen en liedjes/ reliquien van gebeente/ oude wapenen/ grafschriften. Dit getuygen de over-blijffels der namen van sommige Reusen, die boven andere zijn beroemt gheweest/ als Starkuter, Arngrim, Averod, Uffo, Rolvo, Ingolf, Halsten, Hartbeen, Hater, Hithin, Tanna & c. Dit ghetuygen de Sepeultuyren en Graven/ van extreme groote Stenen op malkanderen gestapelt/ vertoonende als noch eenige reliquien van Gottische letteren en Characteren: Item/ groote opgerechte Pilaren/ Piramiden van steenen harder als Marmor/ met inscriptien daer in gehouwen.
Doch dat alle verwonderinghe te boven gaet/ men vindt aldaer afgrijselijcke hooge en steyle Steen-klippen en rotsen/ soo steyl/ dat men seggen soude/ dat 'et geenen mensche ter werelt mogelijck soude zijn de selve te konnen op-klimmen; alsoo datse eenen schrick aenjagen allen den selven die de selve maer aensiet. Dies niet tegenstaende/ siet men heden ten dage op dese steyle Steen-rotsen boven-natuerlijcke groote Steenen/ van menschen handen op malkanderen gestapelt/ en t' samen gevoeght/ soo hoogh/ datse schijnen naer de wolcken te reycken: al te samen wercken der Reusen.
Hierom geef ick den verstandige Leser te kennen/ of het alles voor fabulen te houden zy/ 't geene de oude Poëten geschreven hebben van de monstreuse Reusen, die gantsche Bergen t' samen droeghen/ stapelende groote Steenklippen op malkenderen/ en sich aenstellende als of zy den Hemel wilden bestormen/ en de Goden daer uyt drijven: tot dat zy door Donder en Blixem souden verplettert zijn? Doch ick wil gaerne bekennen/ dat dit oock kan verstaen werden van de Bouwers der Stadt en des trotsighen Toorns van Babel: maer wie seght dat de Reusen niet gheweest en zijn de voornaemste Roervincken van dat opgeblasen werck?

Scandinavië zou een nest van reuzen geweest zijn. Picardt geeft namen van beroemde reuzen.
Op hoge steenrotsen en klippen vindt men grote stenen die door reuzen op elkaar gestapeld zijn alsof ze de hemel wilden bestormen om de goden te verdrijven. Misschien hebben de reuzen ook wel de Toren van Babel gebouwd?

Bron

Antiquiteten, pp. 31-32. In: Korte Beschryvinge van eenige vergetene en verborgene Antiquiteten der provincien en landen gelegen tusschen de Noord-Zee, de Yssel, Emse en Lippe. Waer by gevoeght zijn Annales Drenthiae / Johan Picardt (1660).

Picardt    Picardt

Picart    Picart