Een sage (mondeling), dinsdag 22 mei 2007

SO: Ken je spookverhalen?
AB: Die spookverhalen he, met oproepen he, dan zeiden ze dat er dingen konden bewegen in het huis.
SO En hoe deed je dat dan?
AB: En dan nou gewoon in een cirkel zitten en dan van die spreukwoorden.
SO: Wat voor spreuken dan?
AB: Ja eh ik weet niet, het was wel uit een boek hoor, het was wel uit een boek. Ik denk een voodoo en heksen boek. Maar ja en we riepen gewoon spreuken uit. Echt geesten oproepen gingen we.
SO: En gingen er dingen bewegen?
AB: Dan begonnen die dinges te bewegen. Bijvoorbeeld... ja ik zag die vaas begwegen he. Ik zag de bloemen schudden en toen begon zag ik die vaas bewegen en toen zei ik kunnen we niet beter ophouden? Want dat die bloemen schudden ja, maar dat die vaas als zo'n zware ding en het beweegt gewoon zo weet je. Maar echt meerdere dinges tegelijkertijd waren aan het bewegen. En toen op een gegeven moment, daardoor ben ik zo geschrokken, ik had zelf al zo van hoe zetten we dat weer stil he. Op een gegeven moment wil je het weer stil als je banger wordt of, best angstig. Ja want weet je dat zulke dinges echt op de zelfde tijd, zelfde moment, zelfde, ja dat dat gewoon gebeuren kan langs gewoon werkdagen.
SO: En het bleef dagenlang doorgaan?
AB: Ja het was een week, echt een hele week, dat allemaal dingetjes gebeurden. Op een andere plaats stonden, echt dit, dat. Echt van de ene plaats op de andere plaats. En dat was echt griezelig, om die dingen te zien bewegen.
SO: Brrr
AB: Ja, dat was echt schrikken, en we waren met een groep.
SO: Met hoeveel waren jullie?
AB: Ehm met een stuk of eh 6 of 5.
SO: En dat was bij iemand thuis?
AB: Ja, dat was bij iemand thuis. Ja en je maakt wel wat mee. We schrokken ons wel de tering! En we moesten bij het oproepen elkaars handen vasthouden, weet je, zo, en dan voelde je ons echt knijpen. En we schrokkken ons ontzettend toen we dingen zagen bewegen. Ik zag die vaas bewegen, ja en je kan niet naar alles tegelijkertijd kijken...
SO: [lacht]
AB: [lacht] ja zo'n sware vaas en dat die dan kan bewegen. En toen ben ik heel anders over horrorverhalen, spookverhalen gaan denken.

TM 6057 - Glaasje draaien    TM 6057 - Glaasje draaien

De verteller heeft tijdens het oproepen van geesten een vaas met bloemen zien bewegen.