SINBRABSAG026

Hoofdtekst

No. 26. De boer van de hoeve te Hoog Kasteren onder Hoogeloon waar de bewoners van den Kabouterberg kwamen werken *), was eens aan het ploegen op den akker. Terwijl hij uitrustte, legde een kaboutertje een gebakken pannekoek op de staart van den ploeg. De boer at er met smaak van, het kaboutertje nam daarop het bord weg en verdween, na gezegd te hebben: "Zeg aan Arie, dat Kyrië dood is." Toen de boer thuis kwam, vertelde hij wat hem overkomen was en een stemmetje, onder de tafel weeklaagde: "Och, is Kyrië dood?" 8).

AT 0113A - King of the Cats is Dead    AT 0113A - King of the Cats is Dead

ATU 0113A - Pan Is Dead    ATU 0113A - Pan Is Dead

Beschrijving

Er wordt verteld dat een boer uit Hoogeloon tijdens het ploegen een pannekoek van een kabouter ontving. Na het eten hiervan moest hij van de kabouter thuis vertellen dat Kyrië dood was.

Noord-Brabantsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie. - [1933], p. 24.

[1933]
Valt onder hoofdstuk en titel(s): I. Mythologische Sagen: De Daemonen der vier elementen: A. Aardgeesten: 1. Dwergen.
*) Zie no. 13.
8) BRON: Panken. Brab. S. No. 12, 15-16, 27-37.
Ter verg.: kabouters verdwijnen. (No. 21-31). Lenaerts, De verdwijning der Alvermannetjes. (Antwerpen, 1898). de Cock's Teirl., No. 165, 169, 172, 177. Kemp, Limb. S., 120-122. Wolf, N. S., No. 207, 477; D. M. u. S., No. 69. Ons Volksl., I, 66; VIII, 213. Hagelander, III, 129. Sébillot, I, 231, 459-460. Grimm, D. Myth., 422, 428.
Zie ook Sinninghe: SINSAG 0101, "Magnus Pan mortuus est." Zwerge teilen einander durch Vermittlung eines Menschen den Tod ihres Königs mit.
King of the Cats is Dead

Hoog Kasteren    Hoog Kasteren