SINBRABSAG116

Hoofdtekst

No. 116. Ja 't is lang geleden gebeurd, vertelde een oud man uit Heeze, dat mijn grootvader zaliger, toen hij nog in zijn jongen doen was, met twee vrienden, op een Zondagachtermiddag naar Helmond ging. Omdat ze een paar pintjes gevat hadden, zooals dat wel gebeuren kan, als vrienden met elkaar uit zijn, was 't al laat geworden, eer ze opstonden om naar huis te gaan. Vroolijk en druk pratend gingen de jonge mannen voort tot Mierloo. Plotseling ontwaarden ze, dat ze zich op een kerkhof bevonden, dat met een steenen schans omringd was, zonder dat ze wisten, hoe ze er gekomen waren.
Na lang te hebben rondgetast, zonder een uitweg te kunnen vinden, besloten ze maar over de schans te klimmen; hetgeen gebeurde.
Mijn grootvader en een van zijn makkers waagden het niet nog verder de hei in te gaan. Zij zochten de naaste herberg op, klopten den waard uit zijn bed en bleven er tot het begon te dagen.
De andere makker maakte hen voor lafaards uit en zei: "Al kwam de duivel zelf, dan ging ik nog verder." Nauwelijks echter was ie de hei ingestapt of daar ziet hij op het pad een hond liggen met gloeiende oogen, en wien een roode tong uit den bek hangt. Natuurlijk sloeg de nachtelijke wandelaar een anderen weg in, maar ook de hond stond op en kwam naast hem. Hij zette het op en loopen - de hond bleef hem op zij. Stond hij stil, de hond stond ook stil, ging hij verder, de hond ook. Dit ging zoo voort tot hij de eerste huizen van het dorp Heeze bereikte, waar de hond opeens verdween. Hij had nog de kracht om de deur van zijn woning te openen, toen viel hij bewusteloos neer. Men legde hem te bed, vanwaar hij de eerste acht dagen niet opstond. Nog lang daarna bleef hij onder den indruk van het gebeurde. 3)

Beschrijving

Een aantal makkers liepen 's nachts, na wat bier gedronken te hebben, al lachend naar huis. Plotseling beseften zij dat ze op een kerkhof stonden. Ze moesten over de stenen schans heenklimmen om er vandaan te gaan. Twee mannen zeiden dat ze liever naar de herberg gingen en daar zouden wachten tot het licht was, maar de andere vond hen maar lafaards en zei: "Al kwam de duivel zelf, dan ging ik nog verder". Dus hij liep de hei op, maar zag daar meteen een hond op de weg liggen. De hond had gloeiende ogen en een rode tong. De man zette het op een lopen, maar de hond bleef hem volgen totdat hij bij het dorp Heeze was aangekomen.

Noord-Brabantsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie. - [1933], p. 82.

[1933]
Valt onder hoofdstuk en titel(s): I. Mythologische Sagen: De Daemonen der vier elementen: D. Luchtgeesten: 7. Spoken: g. Spokerijen.

Bronnen:
3) Cuypers in N. Br. Alm. 1892, blz. 603-606.