SINBRABSAG213

Hoofdtekst

No. 213. "Tot voor eenige jaren stond er niet ver van den baan van Zundert naar Meir, in de heide, een oude bouwvallige hut. Sinds menschenheugenis stond ze daar onbenut en verlaten. Daar vierde de duivel feest met zijn heksen. Een vurig rood licht straalde uit de venstergaten; 't scheen of de gevloekte spookhut, van binnen vol helschen brand stond; en gillende vrouwenstemmen en bonzende dansmuziek sloegen er uit op in het zwarte donker."
In een stormachtigen nacht gingen eens zes moedige mannen uit het dorp naar de heide, om de duivelschuur gade te slaan. Ze hielden zich muisstil, en alles ging goed, tot er eensklaps een niesde. "God zegen je!" zei z'n buurman. Op 't zelfde oogenblik klonk er een kreet als van een dier in doodsnood, een hevige slag - alle licht verdween uit de schuur en de zes mannen meenden een lauwe walm van pek en solfer te ruiken. Later vond men dat er een geweldige gat in de muur was geslagen; daar was de duivel door gevlucht. 3)

Beschrijving

In de heide te Zundert stond al enkele jaren een bouwvallige hut. De duivel en zijn heksen vierden hier feest. Op een nacht gingen een zestal moedige mannen naar de duivelschuur kijken. Een van de mannen zei "God zegen je", nadat een kameraad nieste. Toen klonk er een slag en het feest hield op. Er was een gat in de muur te zien, waar de duivel doorheen was gevlucht.

Noord-Brabantsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie. - [1933], p. 150-151.

Valt onder hoofdstuk en titel(s): II. Duivelsagen; 4. Duivelsabbath.