SINBRABSAG220

Een legende (boek), 1933

Hoofdtekst

No. 220. Eligius Aecker, kapelaan te Esch, droeg eens (in 1280) het misoffer op in de St. Pieterskerk te Boxtel, toen hij, bij ongeluk, de kelk met het H. bloed omstiet. Plots werd de witte wijn, die zich uitstortte over het corporale en de altaardwalen, bloedkleurig.
Ontsteld over dit wonder nam de priester de doeken mee uit de kerk, en poogde de bloedvlekken er uit te wasschen in een put, op den oever van de Dommel, niet ver van den molen; daarna legde hij ze in de zon te bleeken. Toen echter al zijn pogingen vruchteloos bleken, droeg hij het wondere linnen terug in de kerk, en maakte het mirakel bekend.

Anderen vertellen dat Eligius twijfelde, en dat dit wonder geschiedde, om hem in zijn geloof te sterken.

Het H. Bloed te Boxtel werd zeer vereerd. Op den dag, dat de doeken aan het volk getoond werden, kwamen er duizenden pelgrims in het anders zoo stille dorp. Toen de doeken niet meer in Boxtel waren, gingen de bedevaartgangers drinken en water halen uit den put waar de priester het linnen had gewasschen. Dit was een doorn in het oog van den predikant Samuel de Wael, die niet rustte voor de put werd dichtgegooid. Ja, zelfs den loop van de Dommel liet hij verleggen om den put in het midden van de rivier te krijgen.

Evenals zoovele relikwieën moesten de Bloeddoeken van Boxtel telkens weer voor den vijand in veiligheid worden gebracht. In 1628 werden ze bewaard te 's-Hertogenbosch, in het klooster op den Uilenburg, en in 1632, bij Heilwich Vos op het Klein Begijnhof. Nadat de stad zich aan Frederik Hendrik had overgegeven, bracht men ze eerst naar de kapel van St. Jan den Dooper, te Weelde bij Thurnhout. Niet lang daarna, tot grooter veiligheid, binnen de muren van Antwerpen, in de Sint-Michielsabdij. In 1625 eindelijk werden ze overgebracht naar Hoogstraten, waar ze voortaan weer elk jaar, in processie, werden omgedragen. Maar ook hier kwam de vijand in. In 1701 moest men ze verbergen en in 1797 met de nadering der Sansculotten nog eens. Toen bleven ze meer dan vier jaar ingemetseld in den toren der kerk. Ook tijdens den wereldoorlog waren ze op een veilige plaats geborgen. Sinds 1924, toen er een overeenkomst tusschen de kerkbesturen werd gesloten, heeft Hoogstraten afstand gedaan van de Corporale, die nu weer te Boxtel berust in de aloude St. Pieterskerk. 1)

SINLEG 0271 - Das Heilige Blut.    SINLEG 0271 - Das Heilige Blut.

Beschrijving

Eligius Aecker, kapelaan te Esch, stootte per ongeluk de kelk met het H. Bloed om. De witte wijn, die op de doeken vloeide, werd plotseling bloedkleurig. De bloedvlekken gingen er met geen mogelijkheid meer uit. Eligius verklaarde de doeken als een wonder. Deze bloeddoeken uit Boxtel moesten nog vele jaren beschermd worden tegen vijanden, maar zijn altijd veilig gebleven.

Noord-Brabantsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie. - [1933], p. 161-162.

[1933]
Valt onder hoofdstuk en titel(s): III. Legenden of Christelijke Sagen; 1. Ons' Heere Legenden; c. Het H. Bloed.

Bronnen:
1) Wichmans, Brab. Mar., 656-657. Coppens, Bisdom 's-Hertogenbosch, IV, 219-222. Gids voor Hoogstraten, 34-42.

Unauslöschliche Blutflecken.

Eligius Aecker    Eligius Aecker