SINUTSAG006

1. Utrechts' Oude Gebouwen, a. Kerken, Kloosters en Kapellen
Bisschop Koenraad wilde de Mariakerk aan den westkant van de stad stichten. de grond was er evenwel zo drassig, dat de fundamenten telkens wegzonken in het slijk, en water uit den grond opwelde. Onder de bouwmeesters was ook een Fries, die Pleberus heette en deze beloofde de grondslagen voor de kerk te bouwen voor een groote som zilver. De bisschop, die gierig van aard was, hoopte het geheim van den bouwmeester voor minder geld te weten te komen en kocht met geschenken en beloften den zoon van Pleberus om; deze vernam het geheim van zijn vader, legde ossenhuiden waar het water opwelde, en bouwde daarop de zuilen van de kerk. Sindsdien droeg Pleberus den bisschop een doodelijke haat toe en eens, in het jaar 1099, toen Koenraad mis gelezen had in de Onze Lieve Vrouwekerk en in den tuin bad, slaagde hij er in hem ongezien te naderen en stak hem dood met een dolk, dien hij onder zijn mantel verborgen had.

SINSAG 0985 - Das Geheimnis des Baumeisters.    SINSAG 0985 - Das Geheimnis des Baumeisters.

Beschrijving

Bouwmeester heeft geheime oplossing voor het fundament van een kerk. Nadat de gierige bisschop de zoon heeft omgekocht om achter het geheim te komen steekt de bouwmeester de bisschop neer.

J. R. W. Sinninghe. Utrechtsch Sagenboek. Zutphen: Thieme, [1938]. p.6

Bronnen: Volksmond. Oude Divisie Conycke van Hollant, fol. 83d.