SINUTSAG015 - De Haar te Zuilen

Hoofdtekst

Eens kwam een kluizenaar tot heer Allaert en verweet hem zijn zondig en goddeloos leven. De ridder, woedend over die verwijten, gaf zijn paard de sporen en reed den heremiet in de slotgracht. De kluizenaar verdronk, maar stervend had hij nog een vreeselijken vloek over den ridder uitgesproken: "Elk jaar op dezen dag zal er in den burcht een lijk boven aarde staan". De vloek ging in vervulling. Achtereenvolgens stierven de slotvrouw en haar twee oudste zoons. Een zevenjarige jongen was het eenige, dat de ridder Allaert nog restte. Toen de noodlottige dag voor de vierde maal was aangebroken, waarschuwde hem de oude dienaar, maar ridder Allaert haalde zijn schouders op en ging er jacht, want hij geloofde niet in den vloek. Onderweg werd hij door een hevig onweer overvallen en besloot vroeger dan hij van plan was geweest terug te keeren. Weldra zag hij door 't dicht beboomte 't slot ter Haar weer oprijzen en....op den trans van een der hoektorens liep de waanzinnig geworden dienaar met het kind in zijn armen. Onverwacht werpt hij het kind naar beneden in de slotgracht en daar hij zijn evenwicht niet meer bewaren kan, stort hij luidkeels lachend mede in de diepte. Ontzetting greep den ridder aan, toen hij den vloek wederom in vervulling zag gaan en hij bleef roerloos staan. De jachthond echter sprong naar voren, plonsde in de slotgracht en bracht het kind op 't droge. Het kind herstelde en de ridder erkende nu Gods oordeel, beleed zijn zonden en leefde voortaan vroom en ingetogen.

Onderwerp

SINSAG 1142 - Der Fluch. Ritter tötet Pilger (Klausner, Priester): dieser spricht einen Fluch aus über ihn und sein Geschlecht.    SINSAG 1142 - Der Fluch. Ritter tötet Pilger (Klausner, Priester): dieser spricht einen Fluch aus über ihn und sein Geschlecht.

Beschrijving

Ridder Allaert laat een kluizenaar verdrinken. Deze vervloekt hem waarna de slotvrouw en haar twee oudste zoons sterven. Een zevenjarige jongen wordt door zijn jachthond op tijd gered.

Utrechtsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie (1938), p.12-13

1938
Valt onder hoofdstuk en titel(s): 1. Utrechts' Oude Gebouwen, b. Kasteelen, Huizen en Poorten. Bronnen: Volksmond. - Gids van Zuilen, blz.5- Christemeyer, het Lustoord. Aant.: Men lette op de rol, die de echo in de eerste lezing dezer sage vervult. De derde lezing draagt duidelijk het stempel van een bepaalden tijd.

Allaert    Allaert

Zuilen    Zuilen