Een sage (), 1939

Hoofdtekst

Aanvulling no. IV bij Aant. 1939, fol. 502e, documentatie §39/1939: „De Meester in de Grote Kunst vervaardigt, nauwkeurig volgens de voorschriften, met magische inkt van de planetaire kleur en de veer van een ekster op een mollevel getekend, het pentakel dat de macht uitstraalt aardgeesten, en vooral kabouters die de in de bodem verborgen schatten bewaken, tot hulp te bewegen. Onder het uitspreken van de wens een schat te vinden, wordt het pentakel onder een weinig aarde verborgen op een plek waar kabouters vertoeven of regelmatig passeren. Om het pentakel wordt dan in de bodem een magische kring getrokken met een diameter van omtrent twaalf voet, bij welke arbeid de Meester voortdurend denkt aan hetgeen hij wenst te bereiken. Een en ander op de wijze die de Grote Kunst voorschrijft. Treedt daarna een kabouter in deze magische kring, dan ontvangt deze in zijn geest de wensen en verlangens van de Meester, en haast zich daaraan te voldoen. De kabouter loopt naar de meest nabije verborgen schat, waarbij hij met zijn stok of met een bijzondere staf een voor de Meester zichtbaar –soms in de geest voelbaar- [spoor] nalaat. Bij de verborgen schat aangekomen trekt de kabouter om de plaats van de schat een voor de Meester waarneembare cirkel. Heeft een en ander plaatsgevonden, dan kan de Meester in de Grote Kunst het omschreven spoor volgen, waarbij hij dient te hinkelen op de rechtervoet, dragende op zijn borst het pentakel, dat onder no. XXIX is omschreven”, &c.-

Beschrijving

De Meester in de Grote Kunst vervaardigt een pentakel dat de macht heeft kabouters, die in de bodem verborgen schatten bewaken, tot hulp te bewegen.

Bron

J.H.W. Eldermans, Aardgeesten, Gnomen, Kabouters, etc.. Restanten no. 16B. Een handgeschreven, ongepubliceerd manuscript. Manuscript eigendom van het Museum of Witchcraft, Boscastle, Cornwall, UK.

Zie onder 'Beeld' voor een afbeelding van de pagina uit het manuscript.

Meester    Meester