Een sage (), 1952

Hoofdtekst

Bij Aant. 1952, fol. 498 III, ,,Three-legged stools", &c.. ,,Het is aan te bevelen - naast en samen met de besproken magische middelen- op de plaats waar men gaarne kabouters zou ontmoeten een stoeltje met drie poten te plaatsen, vervaardigd van inlands eikehout en niet geschilderd. In zulk een stoeltje wil de kabouter gaarne rusten, in het bijzonder wanneer het wordt geplaats op een rustige, beschutte plek van waar de omgeving goed kan worden overzien. Het stoeltje dient uiteraard aangepast te zijn bij de lichaamslengte van de kabouter", &c. (mevr. D.J. Hermans- Van Heel).- Aant. 1952, fol. 499: G. Hesselink zegt dat de zitting van zo'n stoeltje driehoekig dient te zijn.-

Beschrijving

Op de plek waar men graag kabouters wil ontmoeten moet men een niet geschilderde, driepotige stoel van inlands eikenhout plaatsen. De kabouter zal deze stoel graag als rustplaats gebruiken, vooral wanneer deze op een rustige, beschutte plek staat, vanwaar hij de omgeving goed kan overzien.

Bron

J.H.W. Eldermans, Aardgeesten, Gnomen, Kabouters, etc.. Restanten no. 16B. Een handgeschreven, ongepubliceerd manuscript. Manuscript eigendom van het Museum of Witchcraft, Boscastle, Cornwall, UK.

1952
Eldermans heeft dit verhaal gehoord van D.J. Hermans- Van Heel, met een aanvulling van G. Hesselink. Zie bij 'Beeld' voor een afbeelding van de pagina uit het manuscript.

D.J. Hermans- Van Heel    D.J. Hermans- Van Heel