EFTDG19 - Klein Duimpje

Auteursrecht:

This text contains copyrighted information.

AT 0327B - The Dwarf and the Giant    AT 0327B - The Dwarf and the Giant

ATU 0327B - The Brothers and the Ogre    ATU 0327B - The Brothers and the Ogre

Beschrijving

Een houthakkersfamilie met zeven zonen is erg arm. De vader besluit de kinderen achter te laten in het bos, maar de jongste zoon, die ook heel klein is, had zich in de kamer verstopt en hoort alles. Hij verzamelt kiezeltjes en laat een spoor vallen. Zo komen ze weer thuis. De vader wil het nog een keer proberen en deze keer verzameld de oudste stenen. Klein Duimpje had hem verteld dat een jaszak vol genoeg was, en hij pakt vijf grote keien om zo snel de zak vol te hebben. klein duimpje strooit dan broodkruimels in plaats van steentjes, maar die worden door de vogels opgegeten. De broers verdwalen en komen bij het huis van een reus. De reuzin laat ze binnen en verstopt ze. Als de reus thuiskomt vind hij de broers en legt ze in een bed om ze morgen op te eten. In dezelfde kamer staat het bed van de zeven dochters van de reus, die allemaal een kroontje op hebben. Klein Duimpje zet alle broers een kroontje op, en wanneer de reus de jongens komt vermoorden, dood hij per ongeluk zijn dochters. De broers vluchten maar de reus komt er met zijn zevenmijlslaarzen achterna. Klein Duimpje steelt de laarzen en geeft ze aan de koning in ruil voor een vaste baan voor zijn vader. De reus druipt af en de broers komen weer thuis.

Gerrie van Dongen en Ad Grooten: Sprookjes van de Efteling. Amsterdam 2009, p. 91-94

Commentaar

Gerrie van Dongen, archivaris van de Efteling, selecteerde de verhalen. Grooten is de creatieve tekstschrijver is, die ook scripts en songs voor Efteling musicals heeft gemaakt.

Klein Duimpje    Klein Duimpje

Barend    Barend