BJANSS111 - Nog enkele andere geesten

Tenslotte nog enkele voorbeelden van het spel van spoken en geesten in Oost-Brabant:

In Hees, een gehucht tussen Eersel en Steensel, werd menige nacht een spook waargenomen.

In Riethoven stond vroeger een kasteel waar het iedere nacht spookte. Er verscheen dan, zo tussen twaalf en een, een witte slotjuffer.

Tussen Veldhoven en Oerle verscheen vroeger een spook zonder kop. Ook op andere plaatsen in de Kempen is dit spook waargenomen.

Op het schoolplein in Westerhoven zag men vroeger vaak een paard zonder kop.

Op de Molenakker te Bergeijk spookte het. Men heeft daar menigmaal een spook gezien. Het spook liet altijd een helder gefluit horen.

Een man uit Zeelst stapte uit bed om naar de nachtmis te gaan. Terwijl hij zich aankleedde kwam er een spook binnen. Het spook drukte de man in een stoel en begon hem te scheren. De man heeft nooit meer een baard gehad.

Op het kerkhof in Strijp was vroeger ook een spook. Een vrouw die het spook eens zag is gestorven van schrik.

Tussen Blid en Tootenfaut liep vroeger een spook zonder kop.

In Vessem moet vroeger een oud vrouwtje gewoond hebben, dat door haar man vermoord werd. De man heeft haar begraven in de buurt van 'den dooden uil' in Zand-Oerle. Sindsdien zwierf ze daar als spook rond.

In een huis te Sterksel hoorde men iedere nacht het gerammel van kettingen. Steeds in dezelfde kamer. Een van de inwoners van het huis besloot eens een nacht op te blijven en te waken in de bewuste kamer.
Zo gezegd, zo gedaan. Toen hij zowat een uurtje in de spookkamer zat, hoorde hij plotseling het gerammel en verscheen er een spook dat geheel met kettingen was omhangen.
De stoutmoedige man liet zich door de verschijning echter niet van zijn stuk brengen en keek het spook doordringend aan. Het spook wenkte de man hem te volgen naar de tuin achter het huis. Toen de man daar aankwam verdween het spook.
De volgende morgen werd op de plaats waar het spook verdween een diepe kuil gegraven en daar vond men een geraamte, dat met zware kettingen beladen was. Het gebeente werd op het kerkhof begraven en men heeft in dat huis sindsdien nooit meer last van spokerij gehad.

Als het in Oerle spookte, liepen alle honden uit de omtrek over de daken van de huizen.

Op het protestantse kerkhof in Nuenen doolde steeds iemand rond met een wit laken om.

Voorbeelden van verhalen over spoken en geesten.

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater – Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p.126-127.

Andere Erlebnisse; unbeschreibbare Spukerscheinungen

Molenakker    Molenakker