BJANSS151 - Voorloop

Een sage (boek), 1968 - 1977

Een geestelijke uit Oirschot zag eens zijn eigen begrafenis.
In een nacht ging hij van Oirschot naar Best. Daar hoorde hij achter zich iemand lopen. Toen hij omkeek zag hij vier mannen die een baar droegen. Hij wilde wachten, maar toen hij bleef stil staan, bleven ook de dragers stilstaan. Toen hij verderging, gingen ook de dragers verder.
Zo bleven deze vier mannen met de baar de gehele nacht achter de geestelijke lopen. Die was blij dat hij eindelijk in Best aankwam, waar hij van de schrik kon bekomen.
Enige tijd later moest de geestelijke weer naar Best. Daar stierf hij plotseling. Men droeg het lijk van de geestelijke over dezelfde weg die hij gelopen had toen de dragers met de baar hem volgden.

SINSAG 0481 - Leichenzug gesehen    SINSAG 0481 - Leichenzug gesehen

Beschrijving

Een geestelijke ziet zijn eigen lijkstoet als hij van Oirschot naar Best loopt. Een tijdje later sterft hij en legt als lijk exact diezelfde weg af.

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater – Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p.171-172.

Leichenzug gesehen. (Mann wird vom Weg gestossen; bekommt Schlag von unsichtbaren Händen).

Oirschot    Oirschot