Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

BEVIND005a - Door lijden gelouterd. Aantekeningen op het ziekbed van de daden en wegen des Heeren, met mij gehouden.

Een (boek), 1939

Hoofdtekst

Auteursrecht:

De tekst bevat auteursrechtelijk beschermde informatie. De inhoud is daarom afgeschermd, en kan alleen worden geraadpleegd op het Meertens Instituut.
This text contains copyrighted information.

Onderwerp

TM 5005 - Bekering    TM 5005 - Bekering   

Beschrijving

Peterke van Dalen ervaart al jong dat ze bekeerd moet worden. Toch is ze op haar 15e nog onbekeerd. Op haar 15e wordt Peterke ziek. De ziekte wordt erger, de angst om onbekeerd te sterven wordt sterker. Peterke moet dan naar het ziekenhuis, waar gezegd wordt dat ze zonder operatie snel zal sterven. Voor Peterke naar de operatiekamer gebracht wordt roept ze uit tot God dat Hij rechtvaardig is als Hij haar verdoemt vanwege haar zonden. De operatie lukt. De Heere maakt Peterke bekend dat Hij over haar gewaakt heeft. Een jaar na haar terugkomst uit het ziekenhuis wordt Peterke erg bang, vanwege haar vele zonden. Ze vraagt de Heere haar niet weg te nemen, waarop de Heere door middel van een bijbeltekst zegt zijn toorn langer uit te stellen. Vanaf dat ogenblik herstelt Peterke lichamelijk. Peterke blijft zondigen, maar ze voelt zich er nu wel telkens over bedroefd. Ze kan de Heere ook niet meer missen. Wanneer Peterke 27 jaar is komt er een nieuwe godsdienstonderwijzer in Brakel. Na met de godsdienstonderwijzer gesproken te hebben en naar hem geluisterd te hebben wordt Peterke steeds meer overtuigd van zonden, gerechtigheid en oordeel. Ze gaat verlangen naar God. Peterke blijft proberen zelf de wet te volbrengen, maar ziet uiteindelijk in ze nooit de Heere kan dienen zonder zelf bediend te zijn door de Heilige Geest en dat leven alleen te vinden is in Jezus. Peterke mist dan nog de volkomen vrede; ze is wel levend gemaakt, maar heeft Jezus nog niet aanschouwd. In latere jaren volgen bestrijdingen, zuchten, wenen en klagen. Telkens wanneer ze geen hoop meer heeft troost en voedt God haar echter.

Bron

Door lijden gelouterd. Aantekeningen op het ziekbed van de daden en wegen des Heeren, met mij gehouden. (Stichting De Gihonbrug)

Commentaar

1939 / 1951-1960
Gezien de lengte van dit verhaal is hij verdeeld over drie bestanden: BEVIND005a, BEVIND005b en BEVIND005c.
Bekering
Peterke van Dalen, geboren van Mourik

Naam Overig in Tekst

Peterke van Dalen - van Mourik    Peterke van Dalen - van Mourik   

de heer Verheul    de heer Verheul   

ouderling Pellen    ouderling Pellen   

God    God   

Jezus    Jezus   

Heilige Geest.    Heilige Geest.   

Plaats van Handelen

Brakel    Brakel   

Kloekenummer in tekst

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:20