Hoofdtekst

Het zal wel haast vijftig jaren geleden zijn, toen zekere burgerlieden te Stroobos veel last hadden van ratten op hunnen zolder. Daar werd dus een val gezet. Des avonds in de huiskamer zittende hoorde men het toeslaan van den val. Men ging naar boven. Eene prachtige, volkomen zwarte, maar onbekende kat zat met den rechtervoorpoot in den val beklemd. Hierom was het nu niet te doen en zoo voorzichtig mogelijk verloste men poes uit haren pijnlijken toestand. Gelukkig was de poot niet gebroken. Den volgenden morgen wachtte men de oude werkvrouw te vergeefs en weldra liet zij weten dat zij in dien nacht haar rechterarm zoo erg bezeerd had, dat werken haar onmogelijk was.

Onderwerp

SINSAG 0640 - Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.    SINSAG 0640 - Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.

Beschrijving

In Stroobos is het eens gebeurd dat mensen een rattenval zetten op zolder en daarin een zwarte kat aantroffen. De kat zit met haar rechtervoorpoot vast en wordt bevrijd. De volgende dag laat de werkvrouw weten dat zij 's nachts haar rechterarm bezeerd heeft en niet kan komen werken...

Bron

Waling Dykstra: Uit Friesland's volksleven van vroeger en later: volksoverleveringen, volksgebruiken, volksvertellingen, volksbegrippen. Leeuwarden [1896], deel 2, 153

G211.1.7 - Witch in form of cat.    G211.1.7 - Witch in form of cat.

G250 - Recognition of witches.    G250 - Recognition of witches.