ENGELS031 - Weerwolven

Een sage (mondeling), zaterdag 12 mei 1962

Weerwolven:
Late wandelaars in donkere stormachtige winteravonden werden soms door de weerwolf besprongen. Deze klemde zich op hun rug vast, en veroorzaakte een ondragelijke last en een wurgend gevoel. Men zag nooit iets als een vage wolfsfiguur en gloeiende ogen. Bij Lormans was indertijd, lang voor onze heugenis, een aantrekkelijke jonge dochter. Een aanbidder uit de buurt zwierf ’s avonds laat om het huis. De dochter scheen dit niet ongevallig, want ze opende wel een stiekem de bovendeur (dit oude huis had nog een voordeur, waarvan de bovenste helft apart open ging). De jonge mannen droegen in die tijd nog een blauw linnen voorschoot, die tot over de knie reikte. Dit heugt ons nog even, daar een ongetrouwde oom deze voorschoot nog altijd droeg (± 1900).
Het bleek nu, dat deze jongeman ook door de weerwolf geplaagd werd. Bij het tête à tête aan de deur lag de weerwolf aan zijn voeten als een hond. Als de voorschoot door de wind opwaaide, en een slip de kop van het dier raakte, zuchtte dit uit de grond van zijn hart!

SINSAG 0801 - Werwolf lässt sich tragen.    SINSAG 0801 - Werwolf lässt sich tragen.

Beschrijving

Weerwolven bespringen mensen, klemmen zich vast op hun rug, en zorgen voor een wurgend gevoel. Weerwolf in de gedaante van een hond vergezeld jongeman bij ontmoetingen met meisje.

Collectie Engels, verslag 2, verhaal 15 (Archief Meertens Instituut)

Lormans    Lormans