Een sage (mondeling), maandag 24 december 1973

Hoofdtekst

In het dorpje Middelbeers wist de duivel zich in een grote, gevaarlijk uitziende, zwarte hond te veranderen. Die hond lag dag en dag daar voor de kerkdeur van Middelbeers. Dat was lastig want op den duur durfde bijna geen mens meer naar de kerk te gaan uit vrees voor die grommende hond die iedereen zijn scherpe witte tanden liet zien. De pastoor die reeds lang vermoedde dat het streken van de duivel waren besloot dat er een einde aan moest komen. Bang van de duivel was ie niet dus stapte hij op zekere dag naar de ingang van de kerk alwaar de zwarte hond reeds lag te wachten. Hij stapte regelrecht op de hond af die hem met gloeiende ogen aankeek. De pastoor liet zich daardoor echter niet van de wijs brengen en trad tot voor de poten van de hond. Toen sloeg hij de hond zo hard hij maar kon op zijn achterste en riep: “in naam van God verdwijn”. Onmiddellijk stond de hond op, opende zijn grote muil en jankte: “Goed vrouw en kinderen, ik ga er vandoor”, en hij vloog onder ontzettend gejank en gehuil het kerkplein over. En nooit hebben de mensen in Middelbeers nog last van die zwarte hond gehad.
Die zwarte hond moet onomstotelijk de duivel in eigen persoon geweest zijn, want, naar men beweerd moet het een man zijn geweest van een vrouw die ergens aan de grote weg woonde. Want die man was nog niet zo heel lang geleden gestorven en stond tijdens zijn leven bekend als een echte godslasteraar. Vermoedelijk was hij het die dagelijks voor de kerkdeur van Middelbeers lag, vermomd als een zwarte hond om zijn vrouw en kinderen te zien die dagelijks naar de kerk gingen.

Beschrijving

Mensen durven niet langs zwarte hond voor de kerkdeur. Pastoor slaat de hond en spreekt uit dat hij in naam van God verdwijnt. De hond, een pas overleden man die vrouw en kinderen wilde zien, vraagt zijn groeten aan hen over te brengen.

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

G303.3.3.1.1 - Devil in form of dog.    G303.3.3.1.1 - Devil in form of dog.