Hoofdtekst

- Voor bloedzuivering gebruikt men gedurende de maand Maart, des morgens bij het ontbijt, inplaats van thee, sassafras, eveneens in den trekpot getrokken, en met wat zoethout er bij tegen den leelijken smaak; dit verhoedt, dat men in den nazomer, als de stoppels bloot komen, galkoortsen of andere ongesteldheden krijgt.

TM 4302 - Volksgeneeskunde    TM 4302 - Volksgeneeskunde

Geneesmiddelen voor bloedzuivering en koorts.

Voor bloedzuivering gebruikt men gedurende de maand Maart, 's morgens bij het ontbijt, in plaats van thee, sassafras, eveneens in de trekpot getrokken. Tegen de vieze smaak kan met zouthout worden toegevoegd. Dit voorkomt dat men in de nazomer, als de stoppels bloot komen, galkoortsen of andere ziekten krijgt.

Bron

Waling Dykstra: Uit Friesland's volksleven van vroeger en later: volksoverleveringen, volksgebruiken, volksvertellingen, volksbegrippen. Leeuwarden [1896], deel 2, p. 261.