Een sage (mondeling), vrijdag 28 juni 1963

Hoofdtekst

Nou je 't over de weerwolf heb, je had hier vroeger een vent en die verkleede z'n eige as weerwolf, om de mense bang te make. Dan liep die erges buite Montfoort rond. Toen hebbe d'r een paar kerels de koppe bij mekaar gestoke. "We zalle dat die kerel wel is aflere". Ze zijn d'r naar toegegaan met een geweer en op de kogel hadde ze een dubbeltie gedaan. Een gesplete dubbeltie. Nou had die kerel geluk, dat ie daar die avond net niet liep, anders was 't 'm slecht vergaan.

SINSAG 0804 - Werwolf nimmt viele Gestalten an.    SINSAG 0804 - Werwolf nimmt viele Gestalten an.

Beschrijving

Er was hier vroeger een man die zich verkleedde als weerwolf, om de mensen bang te maken. Toen hebben er een paar mensen de koppen bij elkaar gestoken en afgesproken om die man een lesje te leren. Ze zijn er naartoe gegaan met een geweer en op de kogel hadden ze een gespleten dubbeltje gedaan. Die man had geluk dat hij er die avond niet liep.

Bron

Kooijman, Henk: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 176

Montfoort    Montfoort