Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

CBAK0004

Een sage (mondeling), juli 1898

27.jpg

Hoofdtekst

In de Beemster stond voor vijftig jaar een boerenplaats waar het spookte. Niemand wilde er wonen tot ten slotte een paar jonggetrouwde lui er gingen wonen. 's Nachts om twaalf uur hoorden zij altijd vreemde geluiden. De voorwerpen tot versiering in den zomer in de stal aangebracht werden omgegooid, de schilderijen van de wand gehaald enzovoort. Dit ging nacht aan nacht zoo. De boer besloot te waken. Hij hing een lantaarn op den dars en ging verscholen zitten. Om twaalf uur werd de lantaarn omgegooid, hijzelf omgesmeten enzovoort, enzovoort. Hij had net de tijd om te zien dat degeen die het deed op een grooten hond geleek. Na dien tijd was hij bang. Hij werd rijk op de plaats, maar ging er daar ook af.

Onderwerp

SINSAG 0333 - Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).    SINSAG 0333 - Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).   

Beschrijving

's Nachts spookt het op een boerderij, waarbij voorwerpen in de stal worden omgegooid, schilderijen van de wand worden gehaald. De boer die gaat waken wordt om middernacht weggesmeten, zijn lantaarn wordt omgegooid. Hij ziet dat de veroorzaker op een grote hond lijkt.

Bron

Collectie Bakker (Archief Meertens Instituut)

Commentaar

juli 1898
Zie onder "Beeld" voor een groepsfoto waarop ook C. Bakker, zijn vrouw en zijn dochter staan.
Spuktier erschreckt Wanderer

Naam Locatie in Tekst

Beemster    Beemster   

Plaats van Handelen

Beemster (Noord-Holland)    Beemster (Noord-Holland)   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21