Een sage (mondeling), donderdag 02 mei 1901

Hoofdtekst

Nou, uwe weet nog wel dat er bij Klaas Schoon zoo veul in een huishouwe estorve benne? Wel ja, uwe heb er, meen ik, nog over egaan. Nou, de évent voordat Klaas esturve is, gong ik de werf op in toe zag ik een groot wit beest, net een scheep.

SINSAG 0486 - Andere Todesvorzeichen.    SINSAG 0486 - Andere Todesvorzeichen.

Beschrijving

De avond voordat een man sterft, ziet de zegsman een op een schaap lijkend groot wit beest op het erf.

2 mei 1901 [brief 15 mei 1901]
Informant uit Zuiderwoude (roeier; Klaas ?)
Naar dit verhaal verwijst C. Bakker kennelijk in een publicatie als hij zegt:
"Behalve mededeelingen omtrent de gewone voorteekens, die den dood heeten aan te kondigen, zijn mij drie verhalen gedaan, waarbij men respectievelijk een oude vrouw erbarmelijk hoorde en zag huilen, een wit schaap wegloopen en een witte gedaante over het water naderen ter plaatse, waar 2 à 3 dagen later een persoon in huis stierf. Een oude heer zag kort voor zijn dood een koe met vlammende lichten en stelde toen voor zich zelf de prognose infaust."
(C. Bakker: `Iets over kollen en belezen', in: Nederlandsch tijdschrift voor geneeskunde 39 (1903) 1, p.687-688.)
Andere Todesvorzeichen

Klaas Schoon    Klaas Schoon