Een sage (mondeling), donderdag 18 mei 1911

Hoofdtekst

Op het kerkhof te Zuiderwoude was een witte gedaante met vurige oogen gezien. Onder aanvoering van den vader van vrouw D. van Ouwe (de oude Wullumpie) Salomon genaamd, trok half Zuiderwoude met stokken en messen gewapend er op af.
Toen riep Salomon: "Indien gij een geest Gods zijt, kom dan nader, maar zijt gij des duivels, zoo ga heen!"
De gedaante ging heen en sprong 'over sloot'.
Later bleek het een losloopende geit te zijn.

Onderwerp

SINSAG 0333 - Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).    SINSAG 0333 - Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).

Beschrijving

Groep mensen trekt met messen en stokken op naar een witte gedaante met vurige ogen op het kerkhof. De leider roept dat als de gedaante een geest van God is hij nader moet komen, als hij van de duivel komt moet weggaan. De gedaante gaat weg en springt over de sloot, en blijkt later een loslopende geit te zijn geweest.

Voor een gepubliceerde versie zie CBAK0604.
Spuktier erschreckt Wanderer