Een mop (mondeling), zaterdag 01 maart 1913

Hoofdtekst

Als gevolg van een gesprek, dat de vrouw meest den doorslag geeft bij de besluiten van een man, vertelde mij een Broeker boer het volgende.
Een rentmeester vertelde aan een landeigenaar, dat zijn boeren ontevreden waren en allerlei veranderingen en verbeteringen wenschten.
"Och," zei hij, "mijn boeren zijn best tevreden, maar hun vrouwen die lappen het dat zij klagen."
De rentmeester gaf dit niet toe en toen zei de landheer: "Goed, ik zal ze met een eenvoudig ding op de proef stellen, en als ik één boer vind, wiens vrouw den doorslag niet geeft, zal ik de veranderingen aanbrengen."
Hij ging dus met den rentmeester naar den eersten boer en vroeg: "Wat heb je liever van mij: een langen turf of een paard."
"Een paard natuurlijk."
"Wat moet het wezen: een driejarige of een vijfjarige?"
"Een vijfjarige," zei de boer, "want die is makker."
"Wel nou," zei de vrouw, "dat is ook wat. Zoo'n beest is gauw genog oud, en een driejarige is gauw vijf jaar: ik nam een driejarige."
"Best," zei de boer, "dus een driejarige."
Daar was het dus mis.
Toen naar nummer twee. Zelfde vraag. Eerst hetzelfde antwoord. Bij de vraag drie- of vijfjarig, kreeg de boer ook zijn zin, maar toen de landheer vroeg of het een zwarte of een bruine moest wezen en de boer een zwarte verkoos, wou de vrouw een bruine hebben, omdat buurman ook zoo'n mooien vos had. Zij kreeg weer haar zin, dus was het weer mis.
Zoo ging het bij alle, dat de landheer won de weddingschap en bracht geen verbeteringen aan.

AT 1366A* - Search for Husband in Command    AT 1366A* - Search for Husband in Command

ATU 1375 - Who Can Rule his Wife?    ATU 1375 - Who Can Rule his Wife?

SINAT 0905* - Das Geschenk für den Mann, der Herr im Hause ist.    SINAT 0905* - Das Geschenk für den Mann, der Herr im Hause ist.

Beschrijving

Landheer meent dat niet de boeren ontevreden zijn en veranderingen willen, maar dat hun vrouwen klagen. Bij de proef om te kijken of er één boer is waarvan de vrouw niet de doorslag geeft bij het nemen van een besluit, blijkt dat de vrouw de keuze bepaalt.

Collectie Bakker (Meertens Instituut)

Motief

T252.1 - Unsuccessful search for man who can rule his wife.    T252.1 - Unsuccessful search for man who can rule his wife.

Search for Husband in Command & AT 1375 Who can Rule his Wife?

Broeker    Broeker