Een sage (mondeling), zondag 27 februari 1966

Hoofdtekst

As men in wikseldaelder ha wol, dan mat men mei in kat yn 'e sek nei in krúswei ta of nei in tsjerkhôf. Dêr ûntmoetet men dan wol hwat (de duvel). Men freget: "Wie koopt er mijn haas voor een daalder?" (Hwant sjoch, men mat de duvel altyd to grazen ha) Dy oare nimt de kat mei de sek oan en jo krije in wikseldaelder der foar yn 't plak. Dy meije jo noait alhielendal útjaen. De duvel wol forneukt wurde. Dy krijt net in hazze, mar in kat. As men der mar foar soarget, dat men sa'n wikseldaelder noait hielendal skjin útjowt, hat men him daelks wer.

Sinsag 0907 - Teufelsgeld.    Sinsag 0907 - Teufelsgeld.

Beschrijving

Als je een tovermuntstuk wil bemachtigen, moet je met een dode kat in een zak naar de kruisweg of het kerkhof gaan en vragen aan de man die je daar ziet (dat is de duivel) of hij voor een daalder een haas wil kopen. Dan geef je hem de zak met de dode kat en jij krijgt een tovermuntstuk.

Collectie Jaarsma (archief Meertens Instituut), verslag 18, verhaal 8

Teufelsgeld.