Een sage (mondeling), donderdag 19 september 1963

Hoofdtekst

Heksen, nou eh, ik heb is iemand horen zeggen, die man was in 1825 misschien geboren, kijk, je heb hier een buurt en die heet de Pijpekast. De weg draait daar geweldig, maar dat is nou allemaal anders geworden, die weg is recht getrokken. Maar vroeger toen ging 't verhaal, een boer ree met kar en paard in de buurt van de Pijpekast, en toen ging 't verhaal, de pijp viel uit z'n mond. Hij staat stil, hij gaat zoeken naar de pijp, hij wil zijn pijp weer oprapen. Toen was daar vlakbij een huisje, dat huisje staat d'r nou nog, die vrouw komt naar buiten. ,,Wat diede ge daar, baas?'' ,,Ja vrouw, ik zoek m'n pijp''. ,, Kom maar mee. Die heb ik allang in huis''. Maar die boer ging niet mee. Die denkt: ,,Ik weet niet, die vrouw ken meer dan rechtuit. Ik ga d'r vandoor''. Hij legde de zweep d'r over en hij ging d'r vandoor.

Beschrijving

Een boer reed door de Pijpekast, in Meteren, met paard en wagen en verloor zijn pijp. Hij ging zoeken en toen kwam er een vrouw naar buiten. Als hij binnen kwam, kreeg hij zijn pijp terug. De boer ging er meteen vandoor, want hij vertrouwde het niet.

Bron

Kooijman, Henk: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 243-244.

G200 - Witch.    G200 - Witch.

Pijpekast    Pijpekast