ESOPET49

Een sprookje (), 13e eeuw

die tgoede laet ende tquade mest
hi mochte winnen daer hi verliest
core hi tgoede daer hi tquade kiest

AT 0077 - The Stag Admires Himself in a Spring    AT 0077 - The Stag Admires Himself in a Spring

ATU 0077 - The Stag Admires Himself in a Spring.    ATU 0077 - The Stag Admires Himself in a Spring.

Beschrijving

Een hert komt drinken bij het water en ziet zijn reflectie. Hij is trots op zij gewei, maar heeft een hekel aan zijn dunnen benen. Dan verschijnt er een jager met honden. Het hert kan in het veld dankzij zijn dunne, maar snelle benen ontsnappen. Zodra hij echter in het bos komt, blijft zijn gewei vastzitten in de struiken en wordt hij alsnog gedood.

handschrift UB Leiden Ltk. 191 (95r-103v)

Motief

L461 - Stag scorns his legs but is proud of his horns.    L461 - Stag scorns his legs but is proud of his horns.

13e eeuw
Voor een teksteditie zie Esopet. Ed. G. Stuiveling. Amsterdam 1965. Deel 2.
Zie ook: J.A. Schippers, Middelnederlandse fabels: studie van het genre, beschrijving van collecties, catalogus van afzonderlijke fabels. Nijmegen 1995. nr. 135. Hert en jagers.
The Stag Admires Himself in a Spring