SWATER25 - Een toer met klaverenboer

Een sage (boek), donderdag 07 november 1901

EEN TOER MET KLAVERENBOER
't Moet in de tijd van Napoleon zijn gebeurd dat er mensen in Broek in Waterland in de herberg om een rondje kaart speelden. Toen zei de oude Stroo tegen Schuurman: "Steek klaverenboer in je zak en leg hem ergens neer, dan zal ik maken dat hij gelijk weer met jou terug is." Schuurman nam klaverenboer, kneep er een hoekje af, legde hem een kwartier daar vandaan in het natte gras en liep toen terug naar het gezelschap in de herberg. Wonder boven wonder! Op hetzelfde ogenblik was klaverenboer ook in de gelagkamer. Die kaart miste een hoekje en dat was het stukje dat Schuurman op zak had. Klaverenboer had werkelijk in het gras gelegen, want hij was zo nat als wat. De ouwe Stroo had het in die tussentijd erg benauwd gehad en toen de toer was verricht, slaakte hij een zucht van verlichting en zei: "Dat is net pas."

SINSAG 0685 - Pikbube als Helfer.    SINSAG 0685 - Pikbube als Helfer.

Beschrijving

Een paar mannen spelen in een herberg een spelletje kaart. Een man zegt tegen een andere man dat als de ander de klaverenboer ergens neer legt, een stukje van de klaverenboer in zijn zak houdt, en vervolgens terugloopt naar de herberg, de klaverenboer er gelijk met hem zal aankomen. Inderdaad, de klaverenboer met het stukje eruit is gelijk met de man weer in de herberg. De kaart is nat van het gras waarin het heeft gelegen.

J.R.W. Sinninghe: Spokerijen in de Zaanstreek en Waterland. Zaltbommel 1975, p.29

[7 november 1901]