SWATER52 - Het geworpen mes

Een sage (boek), dinsdag 17 oktober 1899

HET GEWORPEN MES
In Broek in Waterland was een huis, waarin het allemachtig kon spoken. Voor een bovenraam zag men iedere nacht een gezicht met vurige ogen. Ook liep er 's nachts een koolzwarte hond rond het huis, zodat heel veel mensen daar niet voorbij durfden gaan. Er was echter een boer die niet bang was uitgevallen en toen de zwarte hond verscheen, gooide hij zijn mes naar het dier. De hond vluchtte, maar hoe de boer ook zocht, het mes was niet meer terug te vinden. Een jaar later ging hij naar de markt in Hoorn. Daar bestelde hij in een herberg een boterham en kreeg toen hetzelfde mes waarmee hij had geworpen en dat hij dadelijk als zijn eigendom herkende. Men zegt dat hij spoedig daarna een brief uit Hoorn kreeg, waarin stond, dat hij niet meer met een mes moest gooien, anders zou het slecht met hem aflopen.

Onderwerp

SINSAG 0333 - Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).    SINSAG 0333 - Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).

Beschrijving

Het spookt in een huis. Iedere nacht ziet men een gezicht met vurige ogen en een koolzwarte hond. Een dappere boer gooit met zijn mes naar de hond. De hond vlucht, en de boer kan het mes nergens meer vinden. Een jaar later bestelt hij in een herberg een boterham. Bij die boterham krijgt hij hetzelfde mes dat hij naar de hond heeft gegooid. Spoedig daarop krijgt hij een brief uit de plaats waarin de herberg staat, en daarin staat dat het slecht met hem zal aflopen als hij nog eens met een mes zal gooien.

J.R.W. Sinninghe: Spokerijen in de Zaanstreek en Waterland. Zaltbommel 1975, p.50-52

Spuktier erschreckt Wanderer