Een sage (mondeling), dinsdag 04 november 1980

Hoofdtekst

Leppink: Joa de wievenkoele, doar bunne wie wa duur ewest, doar heb wie veerder, doar kan ik niks van zegn. Joa heel oald, heel oald.
Hier in Hoksbarge he'j de Bommelas, dat is op Buurscherzaand opan. Mer doar wordt dan ezegd: De bommelas, doar hef 'n keerlke, dat hef Keizer heetn, a'k nich better weet en den hef n naam ekrêagn en dat hef dan n betke haandel edrêavn op Eansche, mer dat hef dan nen scheeven of nen scheln as in t rad had en dat hef ebommeld, doar hebt ze dan n naam Bommelas neumd. Den Bommelas is 't.
Vrouw Wilderink: Joa dee boerderiej heetn ok zoo. Ja dat huuske dee boerderi-j dat heet nog zoo.
L.: Joa wis hebt ze dat doarnoar neumd natuurlik.
Engelbertink: Mer der woont gen means in, he, doar woont nums in.
L.: Hier, aleer (koekoeksklok) het hef hier Morsinkhof heetn de Bree of Straotebree hef t hier west.
E.: Disse boeerderiej, woar koomp den naam dan vedan?
L.: Het Breevonder he'j doar. De gemeente hef doar al dee ground, dat is de Bree wordt ezegd, doar geet nen pad duur, ne karkpad op de wöndershöft an en dat wordt nog altied de padbree neumd disse ground van dit hoes dat lig net tot an den tip woar de Eibargse en de roundweg bie mekaar komt zoo veer lig dee ground disse ground.
E.: Van disse boerderiej
L.: Zie bunt no an't bouwn net in den tip, het is ok van disse boerderij.
E.: Hef disse boerderiej vrower nog woar oonder heurd, of nich? Is dat aait nen eagn boer west hier?
L.: Joa eagn boer west. Den hef dat eschonkn an de pastoralia en doar koomp in lengte van daag n dominee nog. Het was zoo, n dominee is Lammers en den dominee den kon nich genog opbrengn dee ground, dat was vrower nich völ, dat warn kleane heukskes, dee wörn dan verpacht, het was nich völle en vanzölf ne loodse toozat en hef doar rogge verbouwd, dee rogge mos nog duur mien vaa en n buurman hier wordt dee rogge opehaald en dan n paar mannen dee row votpakn, .... en komp in tuschen bunt beidn keerls vot, mer dan hebt de keerls gen wark had met ofdoon, dree waagns hadn ze ehad ..... kiek es dee heern hebt gen wark, dee hebt gen wark, oongeluk ehad, wanneer? At he no ma zegd had van joa, dan was 't good ewest, hebt gen wark mer dat mot veraanderd wordn, doar mot der nog ene meer bie komn ... dee wonn doar bie t burgemeisters hoes, an de Eibargse weg, zo'n oald dubbelt hoes steet doar zoo veer terugge, dat we 'j ja wa, den man mos dan ofstekn, mer vaar har hem zegd, he was bang ... Nou har he zegd, gen nood ik kriege dat wa, later hadn ze de wage mooi leug ehad.
Mien grootvader har hier ground terechte emaakt, woar n viever is, dat hef mien grootvader terecht emaakt en at he n heukke terechte har, har he dat verpacht an Hoksebargse leu en dee pachteri-j hef vedan egoan, totdat ik van school of kwam, zoo lange, ik wet nog best de heern hadn der n heukske te völ um op te neumen har der n heukske, den har der n heukske Smid-Jans har der n heukske, der warn der wa twintig dee der n heukske hadn. Almoal tuintjes.
E: Ja, almoal volkstuintjes.
L: Mer no he'k der dan iets van emaakt, no is alles of eloopn, dee hebt der dan best an verdeend en no is t ook ofloopn, mer no op n doer ... Mer den keump van de watermöl fietsn, dat was Weunder-Gert Jan, hier den kolnboer, iej hebt hem nog wa keind. n kolnboer, Rikman, den zien vaa autoles gif. Aja, Maja, hoo het he ? Anja. dee zien vaa, den geunk hen vischen, duur t binnpad, bie de grote weg, pad was meestal te slecht um te fietsn, wordn kapot eveurd, binnpad fietsn he doar duur dounker, köamp doar weind, doar weait nen tak oet nen wilg, den weait hem in t achterrad, mer doe hef he den sola nog, dat zint goede löchtn. he har t spil vuur mekaar, wat? Dat doar gung hem ne zwarte katte vuur fietse hen, he de fietse an de kaante, teegn t hekke en vot.
E: Joa dee zwarte kat, dat doch der nich.
L: Ja, van de zwarte katte doar wordt ja aait van eproat, dat gef ja ok pech en oongelukn
E: Joa van aandere deers, dee kondn speukn, he'j doar wa er mangs van heurd? n vul of ...
L: Nee, ik heb wa ne vaste meaning, mar van zukke dinger, doar bun ik nich bi-jgleûavig, want dee goat bi-j mi-j ok vot.
E: Dus zölf metmaakt he'j nich wat? Ie hebt almaol van heure verteln.
L: Nog nooit wat met emaakt, van speukn.
E: Mer wat ie misschien van oe grootolders, van oe grootvader of grootmoder?
L: Mien grootvader, dee was achtenzestig joar, dee was van moderskaante, dee kwam te zitn, lamme bene, kon nich loopn en he hef zesentwintig joar zetn, he is veerenneegntig joar wordn.
E: Dat is nen heeln zet.
L: Zesentwintig joar hef he zetn.
E: Dan har he wa tied um te verteln.
L: Dat har hee zoo, ik was der ne keer en doe kwam dokter Koek oet Bokel doarnet. dat was nen dokter, den was familie van van Hêak oet Stepel, den was familie doarvan en doe zeg den. Mien grootvader op tweeneegntig joarige leaftied har he bronchitis en doe zeg den dokter, den zeg, ik wol toch, dat ik dat menneke zien hart har, was tweeneegntig joar. Koek is ok in het zölfde joar störvn. Dat menneke is goed vieftig wordn.
E: Ie hebt doar net owwer de zeektes. Ken ie no ok nog kruudn, dee good zint vuur de zeektes. Kruudn.
Vr. Lepping: Kruudn dee good zint vuur de zeektes. Kruudn.
E: Kruudn (het bandje was afgelopen)
E: De weegbree.
L: De weagbrea
E: Ja, ik ken 't wa, zo'n breed blad.
L: Bloomn was dat net of t pinn bunt
W: Smalle weegbree. De konienn vrett dee ok geern
L: Dat was weagbrea. En dee doo ie mer, as ie ne woonde hebt, dat trekt totaal wit oet.
E: Dus, dat helpt. O ... Of hef he dat ok had?

Onderwerp

SINSAG 0310 - Andere Erscheinungen von Weissen Frauen    SINSAG 0310 - Andere Erscheinungen von Weissen Frauen

SINSAG 0477 - Begegnung mit Geistern.    SINSAG 0477 - Begegnung mit Geistern.

TM 4302 - Volksgeneeskunde    TM 4302 - Volksgeneeskunde

Beschrijving

Over de Witte Wievenkuil in Barchem, het spookhuis Bommelas, en de boerderij Het Breevonder. Zwarte katten brengen ongeluk. De verteller gelooft niet in spoken. Weegbree helpt tegen brandwonden.

Collectie Engelbertink, verslag 17, verhaal 1

Keizer    Keizer